Robin Hood Romániában

A kiskereskedőket támogatnák a multik többletterhéből.

2016. 04. 11. 12:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsősorban a kisebb üzleteket támogatnák bukaresti törvényhozók abból a pluszadóból, amelyet az országban működő szuper- és hipermarketek esetében javasolnak bevezetni. A független, szociáldemokrata, liberális és konzervatív, ugyanakkor román és magyar képviselők által közösen kidolgozott törvénytervezet Robin Hood-adót vetne ki az évi 3 millió eurósnál nagyobb forgalmat lebonyolító áruházláncokra. A törvényhozók szerint, miközben a romániai kisebb piaci szereplők egy része bezárta a boltot az eladás visszaesése miatt, a nagy üzletláncok busás haszonra tesznek szert Romániában. Az előterjesztés kitér arra is, hogy míg a külföldön dolgozó román vendégmunkások százezrei hazaküldik a nyugat-európai országokban szerzett jövedelmüket, a multinacionális cégek – amelyek ugyanakkora adót fizetnek, mint a kisebb boltok – a Romániában értékesített termékek forgalmából származó profitot a származási országukba menekítik. Ezen túlmenően az áruházláncok megannyi díjat és illetéket számolnak fel azért, hogy befogadják, raktározzák és értékesítsék termékeiket.

A törvénytervezet arra kötelezné az évi 3 millió eurónál magasabb éves bevételt produkáló áruházláncokat, hogy a 16 százalékos nyereségadón túlmenően fizessenek 0,5 százalékos Robin Hood-adót is. A különadó ugyanakkor 50 millió euró feletti bevétel esetében már 1,2 százalékos lenne. A többletteher a kiskereskedelmi lánc szinte valamennyi szereplőjét érintené Romániában, ahol tavaly megugrott az áruházak forgalma az élelmiszerek áfájának tizenöt százalékos lefaragása, továbbá az általános áfakulcs 24-ről húsz százalékra történt leszállítása nyomán. Az országban egyébként a több mint száz boltot működtető német Kaufland uralja a piacot, amely tavaly mintegy kétmilliárd eurós forgalmat bonyolított le; több mint egymilliárd eurós forgalommal zárt ugyanakkor a francia Carrefour. A törvénytervezet alapján a szupermarketek extraadójából befolyó összeget a kisebb üzletek piaci részesedésének növelését elősegítő programokra fordítanák, emellett azt is megszabnák az áruházláncoknak, hogy a romániai termelőktől legtöbb 5 százalékos illetéket számoljanak fel.

Évekkel ezelőtt már tervezett többletterhet kiróni a román kormány például a bankokra és az olajvállalatokra, az elképzelést azonban nem ültették át a gyakorlatba. Ugyanakkor az áruházláncok esetében továbbra sem lefutott még a hét végi zárva tartás kérdése, amely hosszú ideje szerepel a törvényhozás napirendjén. A részleges szombati és teljes vasárnapi boltzárat javasoló honatyák nemrég azzal a kompromisszumos ajánlattal rukkoltak elő az intézkedést hevesen ellenző multinacionális vállalatoknak, hogy akár éjszaka is nyitva tarthatnak, ha a polcaikon kínált hús-, tej- és sütőipari termékek, valamint a gyümölcsök, zöldségek legkevesebb fele belföldi termék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.