Tízezer quaestoros nem kap pénzt

A károsultaknak létrehozott alapból a pórul járt kötvényesek harmada nem részesül.

Horváth Csaba László
2016. 04. 12. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint harmincezren fordultak a tavaly bedőlt két brókercég, a Quaestor és a Hungária ügyfelei közül a Kárrendezési Alaphoz kártérítési igénybejelentéssel. A bajba került kötvényesek döntő többsége – 32 220-an – a Quaestor, 520-an pedig a Hungária Értékpapír ügyfelei voltak. A Kárrendezési Alap adatai szerint a beérkezett kérelmek közt többségében voltak azok, akik 30 millió forint alatti kárigényt jeleztek, s csak valamivel több mint ezren fordultak az alaphoz 30 millió forintnál magasabb kárigénnyel. Kiderült, utóbbiak jártak jól. Az elbírált kárrendezési pénzek tekintetében összesen 27,8 milliárd forintot ítéltek meg a Quaestor és 2 milliárd forintot a Hungária ügyfeleinek a 30 millió forint alatti kárigények esetében, míg a 30 millió forint felettieknél több mint 7 milliárd forintot osztanak szét.

A Portfólió.hu cikke kitért arra, hogy az új törvény alapján a kárrendezés összegének megállapításakor az alap figyelembe veszi a kötvényvásárláskor megfizetett összeget maximum 30 millió forintig, amelyből levonja a 2008 után a cégcsoport kötvényein jóváírt hozamot, a 11 százalékos önrészt, és a Befektetővédelmi Alap (Beva) által a Quaestor-kötvényeseknek már korábban kifizetett kártalanítást. Ezek alapján pedig a beérkezett csaknem 33 ezer kérelemből több mint 10 ezren kaptak értesítést arról, hogy a Beva által a hiányzó kötvények után már kifizetett kártalanításon túl nem fizethető újabb ellenérték. Vagyis ennyien kaptak nullás értesítőt, ami azt jelenti, hogy három Quaestor- és Hungária-károsultból egy már nem jut több pénzhez.

A Beva egyébként januárban kezdte meg a Buda-Cash Brókerház és a Hungária ügyfeleinek kártalanítását, akkor összesen 7 milliárd forintot fizetett ki körülbelül 4 ezer károsultnak. Azonban a kifizetéseket felfüggesztették, miután kiderült, hogy a vagyonkiadási arányszámokat újra kell számolni. A Buda-Cash esetén a kiadási arányszámok változása főként állampapír-sorozatokat érintett: volt olyan sorozat, ahol végül 22 százalékkal csökkent a kiadási arány a felülvizsgálatot követően. A Beva tájékoztatása szerint a kártalanítási folyamat márciusi felfüggesztését követően még nem indult újra a kifizetés, egyelőre ugyanis azt kell megállapítani, hogy az új kiadási arányszámok tükrében hogyan változik a kártalanítási összeg.

A Quaestor- és a Buda-Cash- ügyben már vádat emelt az ügyészség. Előbbi esetében a vád bűnszervezetben elkövetett sikkasztás, csalás és más bűncselekmények. Az ügyészség szerint az elkövetési érték mintegy 77 milliárd forint, 5458 rendbeli csalást és sikkasztást rónak a vádlottak terhére. A Tarsoly Csabát, a cégcsoport vezérét érintő cselekmények száma 753 rendbeli különösen nagy kárt okozó csalás és különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztások. A Buda-Cash-ügyben sikkasztás, csalás és más bűncselekmények miatt emeltek vádat öt személlyel szemben. Az okozott kár összesen 115 milliárd forint, amelyből 45 milliárd forintot még „keresnek”. A vádlottak közt van a brókercég alapítója, Pintér Zoltán is, akit április elején engedtek ki az előzetes letartóztatásból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.