Továbbra is kritikus helyzetben a tejágazat

Tehenes felvonulást tartanak az alacsony árak miatt tiltakozó tejtermelők; áfacsökkentésre lenne szükség.

Tóth László Levente
2016. 04. 04. 4:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három különböző helyszínen tartanak „tenyészállat-bemutatót”, és adnak át petíciókat az illetékes szervezeteknek – nevezetesen az Országos Kereskedelmi Szövetségnek (OKSZ), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih), valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) – ma délelőtt a tüntető tejtermelők – tudtuk meg Istvánfalvi Miklóstól, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT) társelnökétől. Oravecz Márton, a Nébih elnöke már jelezte, hogy fogadja a gazdákat, és a petíció átvétele mellett egyeztetésre is várja az ágazati képviselőket.

A Demonstrációs Bizottság azzal indokolja az újabb felvonulást, hogy a korábbi, két helyszínen megtartott tiltakozás óta Magyarországon a nyerstejárak tovább csökkentek: pillanatnyilag literenként 55–72 forintot adnak értük, miközben a tej önköltsége 95–105 forint között van. Az Európai Unió és a magyar állam által nyújtott támogatások szemlátomást nem elegendőek, illetve nem fejtik ki a kívánt hatást, tudniillik a megkapott vagy ígért támogatásokat a piac napokon belül beárazza. Ez lett a sorsa a rendkívüli ideiglenes támogatásnak is: ez 3,10 forintot jelent literenként, de nem sok haszna van, mert a nyerstej ára tovább csökkent márciusban. Emellett az importtermékek dömpingjével is szembe kell nézniük a termelőknek, miközben a kiskereskedelmi láncok – kommunikációjuk ellenére – nem támogatják a hazai tejtermékek piacra jutását.

A nagykereskedelem akadálytalanul árasztja el az országot gyanúsan olcsó termékekkel, a hatóságok pedig csak „kullognak az események után”

– fogalmaztak. Lapunk információi szerint a tejtermelők a következő vállalkozások tevékenységét tartják aggályosnak a tejpiacra nézve: a Food & Drinks, a Haggi Trade, a Tami Holding Hungary, a Sajt-Kalmár, a Foltin Globe, a White Lake és a Siker-98 kft-k, valamint a Chef Market Zrt.

Az agrártárca a napokban jelentette be, hogy a rendkívüli tejpiaci helyzetre való tekintettel Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter újabb egyeztetést folytatott a TTT elnökével és képviselőivel. A gazdák likviditási helyzetének javítását célzó, minden aktív tejtermelő számára elérhető európai uniós válságtámogatás esetében Magyarország még tavaly élt a nemzeti kiegészítés lehetőségével, és hazai forrásból százszázalékos támogatáskiegészítést nyújtott az uniós kifizetések mellé. Tekintettel arra, hogy az Európai Bizottság eddigi válságkezelési intézkedései érdemben nem javították a piaci helyzetet, a szaktárca szerint különösen fontos volt, hogy ily módon már eddig is 6 milliárd forint többlettámogatást tudott kiutalni a termelőknek. A tárca emellett még e hónapban a kormány elé kívánja terjeszteni azt az átfogó tejágazati stratégiát, amelyet a szakmai szervezetek javaslatainak felhasználásával állított össze.

A tejpiaci válság fő okai – a kereslet csökkenése, az orosz embargó és a kínálat növekedése – azonban szakértők szerint továbbra is fennállnak. A megtermelt tej elhelyezéséhez és ezzel a termelés stabilizálásához elsősorban a belső piac átformálására, az importnyomás csökkentésére, valamint a hozzáadott érték növelésére lenne szükség. Egyes vélemények szerint a termelés mérséklése lehet a kivezető út, mások szerint az áfacsökkentés látszik megfelelő eszköznek. Miután a környező országok folyadéktejre alkalmazott áfakulcsa alacsonyabb a nálunk érvényes 18 százaléknál, ezt a helyzetet kihasználják az áfacsalók, akik nemcsak az ágazat versenyképességét ássák alá, hanem a költségvetésnek is kárt okoznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.