Trükközésre késztet az unió

Látszólag vidékre menekülnek a vállalkozások, hogy több EU-s pénzt kapjanak.

Gyöngyösi Balázs
2016. 04. 28. 13:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig jut idén európai uniós (EU) pénz Budapestnek és környékének, pedig a kormány előzetesen azt kommunikálta, nem törődik bele, hogy az uniós szabályok miatt a fővárosnak és környékének kevesebb EU-s forrással kell beérnie. Elvileg a 2007–2013-as ciklushoz hasonlóan a 2014–2020-as időszak során is igénybe lehet venni támogatást a központi régióban, gyakorlatilag azonban objektív brüsszeli kritériumok árnyalják a képet. A pályázatok szempontjából inkább átok, mintsem áldás, hogy Közép-Magyarország az uniós átlag fejlettségének 90 százalékát meghaladó szinten áll, így a fejlesztések legfeljebb 50 százalékos támogatási intenzitással valósulhatnak meg az évtized végéig. Ezeknek a beruházásoknak a Versenyképes Közép-Magyarország operatív program (Vekop) szab irányt, a 288 milliárd forintos programból 144 milliárdot finanszírozhat az Európai Unió.

A Miniszterelnökség által az idei évre kitűzött 2048 milliárd forintos kifizetési cél azonban világosan megmutatja, hogy a Vekop csak a retorika szintjén fajsúlyos program. Idén ugyanis az EU-s keretből még papíron is mindössze 62 milliárd forintot kap Budapest és környéke, ennél kevesebb a legfeljebb szimbolikus jelentőséggel bíró halászatnak jár: hárommilliárd forint. A Széchenyi 2020 pályázati információs portál tanulsága szerint jelenleg 16 felhívásra lehet pályázni, és mindössze egy zárult le, az ifjúsági garanciaprogram. A legfrissebb változás az, hogy a vállalatok kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységének kerete ötről 15 milliárd forintra nőtt, a támogatható kérelmek száma legalább 30, legfeljebb 300. Szakértők szerint ezek az összegek rendkívül alacsonyak, ezért felerősödött az évek óta tartó folyamat, amely szerint a cégek tömegével helyezik vidékre a központjukat, de a tevékenységüket továbbra is a fővárosra összpontosítsák. De míg egy webshopot könnyű áthelyezni Szabolcsba, addig ez egy újpesti textilgyár esetében nehezen képzelhető el. Ha az ország vállalkozói térképét vetjük össze a gazdaságfejlesztési forrásokkal, nagy aránytalanságra bukkanunk: a cégek vidék-főváros aránya hozzávetőleg 60-40 százalék, a pályázható támogatási összeg pedig nagyjából 95-5, ennek fényében nem csoda, hogy aki teheti, régióhatárt lép át.

A Vekop alapvetően a főváros és térsége kiegyensúlyozott fejlődését, a társadalmi és gazdasági különbségek csökkentését, a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítását, valamint az energiahatékonyság növelését hivatott előmozdítani. Brüsszel az újjáépített városi területeken több mint 100 ezer négyzetméter új zöldfelülettel, a szén-dioxid-kibocsátás 30 ezer tonnás csökkenésével, új vagy felújított bölcsődékkel és óvodákkal számol.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.