Üresek a hazai gáztárolók

Idén már az állami gázcégnek állami pénzből kell feltöltenie a készleteket.

Illés József
2016. 04. 13. 10:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte teljesen kiürültek a fűtési idény végére a hazai földgáztárolók. Jelenleg mindössze 4,4 százalék körüli az állam kezében lévő kereskedelmi földgáztárolók feltöltöttségi szintje – derül ki a Magyar Földgáztároló Zrt. adataiból. Így kevesebb mint 190 millió köbméter gáz van az összesen 4,3 milliárd köbméter befogadóképességű négy föld alatti tárolóban. Ez a mennyiség a közepesen hideg napok gázigényét csupán néhány napig fedezné. A tárolók töltöttségi szintje idén április elején volt a legalacsonyabb, csak 3,5 százalékos, ami megközelítőleg 150 millió köbméter gázmennyiséget jelent.

Az idei év lesz az első, amikor az állami vállalatnak kell feltöltenie a kereskedelmi tárolókat. Miután ősztől az állami kézben lévő Főgáz Zrt. lesz az egyetlen lakossági gázszolgáltató, mert az árkorlátozásokkal veszteségessé tett nemzetközi hátterű társaságok elhagyják a háztartásigáz-piacot. Az eredetileg mintegy 800 ezer fővárosi felhasználót ellátó Főgáz ügyfélköre így tavaly augusztus óta duzzad. Akkor a Magyar Telekom csaknem 60 ezer földgázfogyasztóját vette át az állami társaság. Ezután január elejétől a korábban az E.ON német energetikai konszern magyar leányvállalataihoz tartozó 600 ezer lakossági földgázfogyasztó került át az állami céghez. A francia hátterű GDF Suez mintegy 750 ezer fogyasztóját július 1-jétől látja el majd a kormányzati gáztársaság. A Tigáz Zrt. 1,2 millió fogyasztóját pedig legkésőbb idén októberig vonja a szolgáltatási körébe a Főgáz. Így az állami gázipari társaság a következő fűtési idénytől több mint 3,4 millió lakossági fogyasztó gázszolgáltatója lesz.

A jelenleg érvényes törvények szerint a háztartásokat ellátó gáztársaságoknak előre be kell tároltatniuk ügyfeleik téli fogyasztásának 60 százalékát. Ősztől ez a kötelezettség is a Főgáz Zrt.-re hárul. Az ország teljes éves gázfogyasztása 8-10 milliárd köbméter körül van, ennek mintegy 70 százaléka télen fogy el. A lakossági felhasználás évi négymilliárd köbméterhez közelít, amiből a téli fogyasztás általában 2,5–2,8 milliárd köbméter közötti menynyiség. Így a tárolók feltöltése nem kis kiadással jár majd, mivel becslések szerint a szükséges gázmennyiség felvásárlása a jelenlegi nyomott gázárakon is 150-200 milliárd forint költséget jelent – állítják hozzáértők.

Egyes szakemberek szerint lesz miből költenie a Főgáznak a gáz betároltatására. A nonprofit működésűnek beharangozott állami gázvállalat ugyanis mostanában akkora extraprofitra tud szert tenni, amekkoráról a lakossági gázpiacról kivonuló nemzetközi hátterű cégek nem is álmodhattak. A földgáz világpiaci beszerzési ára a kőolaj áresését követve az elmúlt év során óriásit zuhant. Az orosz gáz ára, amelyből a hazai szükségletek jó részét fedezzük, a korábbi ezer köbméterenkénti 300 dolláros szintről 170 dollár közelébe esett. Eközben azonban a lakosság továbbra is a magas beszerzési árak idején, vagyis 2013-ban meghatározott gázdíjakat fizeti. Amellett hogy a szolgáltató olcsóbban kapja a gázt, a fejlesztési tárca napokban kiadott rendelete szerint jelentősen megemelik a lakosságot ellátó földgázszolgáltató árrését.

Az új rendelkezés szerint eddig a 20 köbméter/óránál kisebb gázmérősöknél 516 forint volt megawattóránként a szolgáltató árrése, ezt 792 forintra emelték. Húsz köbméter/óra fölött eddig 245 forint volt az árrés megawattóránként, ez pedig 376 forintra növekszik. Ebből azonban a lakosság nem érzékel majd semmit, miután ez az árak „belső átcsoportosítását” jelenti – hangsúlyozzák szakértők. Vagyis a haszon egy része átkerül az állami Magyar Villamos Művek Zrt. gáznagykereskedő leányvállalatától az állami „kiskereskedőhöz”, a Főgázhoz.

A lakosság viszont továbbra sem számíthat a gáztarifák mérséklésére. Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára ugyanis többször kijelentette, hogy nem lesz gázárlefaragás. Az extraprofitot gyűjti a kormányzat, hogy később részben abból finanszírozhassa bizonyos energetikai cégek felvásárlását, illetve a következő országgyűlési választások előtti rezsicsökkentést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.