Vallanak a jegybanki alapítványok

Brazilok tanulhatnak magyarul az egyik Pallas Athéné intézmény kontójára.

Hajdú Péter
2016. 04. 12. 7:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszas titkolódzást követően lassan oszladozik a homály a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné alapítványainak tevékenysége kapcsán. Tegnap az alapítványok közleményben hozták nyilvánosságra gazdálkodásuk, vagyonuk főbb adatait azt követően, hogy a Kúria, illetve az Alkotmánybíróság döntött arról, az alapítványok által kezelt pénz közpénz, ezért azok felhasználását nem lehet titokként kezelni.

A hat alapítvány számára az alapító nemzeti bank összesen 259,6 milliárd forintot és 6,8 milliárd forint értékű ingatlan vagyont juttatott. Március végéig az alapítványok által kezelt vagyon az induláskori 266,4 milliárdról 267,24 milliárd forintra emelkedett. A rendelkezésre álló összeg döntő többségét, 197,3 milliárd forintot államkötvényekbe fektettek az alapítványok, 7,76 milliárdot bankbetétben tartottak, 24,47 milliárdot ingatlanokra költöttek, 37,7 milliárd forintból pedig különböző vállalkozásokban – amelyek mibenlétére jórészt még nem derült fény – vásároltak tulajdonrészt. (A csaknem 200 milliárd forintnyi állampapír-vásárlás kapcsán vetette fel a múlt héten az Európai Központi Bank, hogy az tiltott állami támogatásnak minősülhet, mert ezzel a jegybank az állam tevékenységét hitelezi, ami szembemegy az Európa-szerte elfogadott elvekkel.)

Az alapítványok közül elsőként a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) honlapján jelentek meg a részletes adatok is. Ezek szerint a Matolcsy György jegybankelnök kuratóriumi elnöksége alatt működő alapítvány alapító okiratát kilenc alkalommal módosították, s mostanáig 60,1 milliárd forintnyi vagyont, valamint egy 1,85 milliárd forint értékű budai várbeli, 1476 négyzetméteres műemlék épületet juttatott neki a jegybank. A pénzbeli vagyon egyharmadát használhatja fel közvetlenül, negyvenmilliárd forintnak csak a hozamát. Ez utóbbi összeget állampapírba fektette az alapítvány.

A PADA a budapesti Vörösmarty téren található Kasselik-ház működtetésére, hasznosítására létrejött Kasselik-ház Ingatlanfejlesztő Zrt.-ben szerzett 1,8 milliárd forintért 25 százalékos részesedést. Ennél valamivel többet, kétmilliárd forintot költött a Kecskeméti Duális Oktatási Zrt.-ben való tulajdonszerzésre. Igaz, ennek fejében csak 16,6 százaléknyi tulajdont mondhat a magáénak. Ugyanekkora részesedést szerzett a Pallas Athéné Domus Optima Befektetési, Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt.-ben. Ez azonban alig 200 millió forintba került.

A húszmilliárd forintos felhasználható kerethez képest március 22-éig csak kisebb összegű támogatási szerződéseket írtak alá az alapítvány képviselői. A legnagyobb támogatást, 55 millió forintot a Pécsi Tudományegyetem kapta, amelyből öt éven keresztül finanszírozzák azt a magyar nyelvű képzést, amelynek célja a magyar–brazil kapcsolatok megkönnyítése. Ötmillió forinttal kevesebb jutott a Tihanyi Alapítványnak, amelyből a 11–15 éves tehetséges gyerekek képzését finanszírozzák az ország négy városában. Valamivel több mint 37 millió forintot szavaztak meg a Széchenyi István Egyetem kétéves tudományos programjára. Harminchárommillió forintból pedig három tehetséges magyar diáknak teszik lehetővé, hogy részt vegyen a Cambridge-i Egyetem közgazdasági és pénzügyi mesterképzésén. Összesen 467 millió forint talált eddig gazdára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.