A dió szintén elfagyott

Az előrejelzések szerint harmadával csökken az éves termés.

Gyöngyösi Balázs
2016. 05. 06. 12:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Piaci körképünk alapján előrebocsátható, hogy a fagykárok miatt akár harmadával is csökkenhet az ideális esetben kilenc-tízezer tonnás éves magyar diótermés. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) szakreferense lapunk érdeklődésére megerősítette, hogy a nagyon meleg március után hirtelen jött áprilisi fagy következtében országszerte jelentős károk keletkezhettek a dióültetvényekben, van olyan termelő, aki előreláthatóan egyetlen szem diót sem tud majd betakarítani. Hunyadi István a dió tartósan magas árát a magas termelési költségen túl egyrészt a korlátozott hozzáféréssel indokolta, másrészt azzal, hogy egészségvédő hatása miatt presztízstermékké vált. Azt tapasztaltuk, hogy a csonthéjas termés kilónkénti ára 2200 és 3500 forint között alakul, de a FruitVeb szerint már 1800-2000 forintért is hozzá lehet jutni a jó minőségű, tisztított dióhoz. Hunyadi kifejtette, az elmúlt években a hazai diótermés 40-50 százaléka ment exportra, a fő célországok közt pedig visszatérően Németország, Svájc és Nagy-Britannia szerepel.

A dió globális termelése növekvő tendenciát mutat, már a 3,4 millió tonnás szintet is meghaladja, a világ legnagyobb diótermesztője 900 ezer tonnával Kína. Az unióban a termőterület 61,4 ezer hektárra tehető, a termésmennyiség pedig 106 ezer tonna, a tagállamok közül Franciaország és Románia a legnagyobb termesztő. A szomszédos országok közül minőségben a románok és az ukránok sem tudnak versenyezni a magyar dióval, gyakran a silányabb minőségű terméküket kínálják magyar áruként, kilónként 1600-1800 forintért. A legnagyobb felhasználó a sütőipar, de mivel a dió levét és héját is hasznosítják, gyógyászati és kozmetikai szempontból is fontos árucikk. Több olvasónk is arról panaszkodott, hogy a cukrászdákban, édességboltokban ugrásszerűen, 20-30 százalékkal drágultak az utóbbi hetekben, hónapokban a diótartalmú deszszertek, s az áremelkedést a felvásárlási ár növekedésével indokolják az üzletekben. Ezzel szemben a termelők jelentős változásokról nem számolták be, sőt úgy érzik, a kereskedők igyekeznek még lejjebb nyomni az átvételi árakat, holott így is minimális haszonnal dolgoznak. A termelők legnagyobb költsége a helikopteres növényvédelem biztosítása, ehhez képest elenyésző kiadás az őszi dióverés megszervezése, lebonyolítása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.