Eltöröltetné az Uber a hatósági tarifát

Taxiskartell áll a fuvarmegosztó elleni támadások mögött – véli a cég magyarországi ügyvezető igazgatója.

Horváth Attila
2016. 05. 17. 7:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Árulja el, mikor ült utoljára sárga taxiban!
– Talán valamikor az ősszel történt, hogy leszálltam a ferihegyi repülőtéren, és nagyon siettem. Ránéztem a telefonomra, nem volt a közelben Uber-sofőr, és jó néhány perc kellett volna ahhoz, hogy kiérjenek. Szabad taxit viszont találtam, így azzal mentem a dolgomra. Külföldön, ha olyan városban járok, ahol nincs Uber, taxit hívok. Nincs bennem rossz érzés, ha sárga autóban ülök.

– A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azzal fenyegetőzik, hogy betiltja a honlapot és a mobiltelefonos alkalmazást. Ön szerint lehetséges ez?
– A honlapot egyszerű betiltani, de akkor furcsa módon egy kalap alá vonnak bennünket az online szerencsejáték- és a gyermekpornóoldalakkal. Jelenleg tudomásom szerint ezek a weblapok tiltottak Magyarországon. Szerintünk az alkalmazással már jóval nehezebb dolga lenne a hatóságoknak. A világon 415 városban van jelen az Uber, de sehol sem blokkolták az alkalmazást, szerintem nem is fogják. Itt a taxisok el akarják érni, hogy Budapest legyen az egyetlen ilyen város.

– Mikor találkoztak utoljára a tárca képviselőivel?
– A múlt hétfői demonstrációnk alatt átadtunk egy levelet a minisztérium sajtósának. Előtte már jó néhány hónapja nem sikerült tárgyalnunk velük, pedig mindig keressük a kommunikáció lehetőségét. Sok ötletünk és javaslatunk van, amivel segíteni lehetne a rendszert Magyarországon. Hétfői megmozdulásunk után viszont ígéretet kaptunk, és úgy néz ki, hogy tárgyalóasztalhoz tudunk ülni.

– Milyen konkrét javaslatokkal készülnek?
– Már magyarországi megjelenésünk elején hangsúlyoztuk, hogy szabályozáspártiak vagyunk. Szeretnénk szorosabb együttműködést az adóhatósággal, úgy látjuk, van is rá hajlandóság. Az észt példához hasonlóan meg lehetne oldani, hogy a személyszállító sofőrök közvetlenül be legyenek kötve a hatósághoz, így a hivatal tudomást szerezhetne a sofőrök által megkeresett pénzről. Javaslataink között szerepel az is, hogy ne legyen hatósági tarifa, amelynek mértékét a magyar átlagkeresethez és vásárlóerőhöz képest elrugaszkodott szinten, túl magasan állapították meg. Ha ezt elfelejtenék, a taxisoknak jóval kevesebb problémájuk lenne az Uberrel. A legfőbb gond az, hogy az érvényben lévő szabályozási keret az 1988-as rendeleten alapszik, azon változtatgatnak, pedig akkor nemhogy okos-, de vezetékes telefonja sem volt mindenkinek. Nem lehet a végtelenségig a fejlődés útjába állni, és elavult szabályokat erőltetni új gazdasági jelenségekre.

– Az egyik múlt keddi taxis tüntető azt mondta: szeretnék elérni, hogy önök is taxinak számítsanak.
– A vonatkozó rendelet két kategóriát különböztet meg, a taxis, illetve a személygépkocsis személyszállítást. Az Uber nem taxis szolgáltatást üzemeltet a fővárosban. A sofőrök többsége azonban már beszerezte a személyszállítói engedélyeket, és levizsgáztatta az autóját. Egy kisebb része pedig jelenleg is a tanfolyamokat végzi. Tőlük is számon fogjuk kérni az engedélyeket, ezt elmondtam a fejlesztési tárca képviselőjének is. A budapesti taxiskartell próbál nyomást gyakorolni a kormányra, közben sakkban tartanak egy egész várost. Az az érzésem, hogy ezek a taxisok nem túl népszerűek mostanság a budapestiek körében.

– Ezek szerint valamennyi Uber-sofőr rendelkezik az összes engedéllyel, adószámmal?
– Vállalkozói adószáma mindenkinek van, enélkül nem is tudnak regisztrálni. A rendszer minden utazás után automatikusan számláz, az utas pedig megkapja, a magyar jogszabályoknak megfelelően. Az elektronikus számlázást egyébként az Ernst & Young Tanácsadó Kft. ellenőrizte, és minden adóhatósági szempontnak megfeleltünk. Az utas az út végén azonnal láthatja a számlát, letöltheti, kinyomtathatja. Ebből is látszik, hogy célunk nem a szabályok kijátszása. Az adóhatóságnál megértették, hogy az Ubernél nincs készpénzmozgás, csak banki átutalás. Hozzátenném, hogy az Uber mint cég, hivatalosan nem tartozik felelősséggel az alvállalkozóiért, de tájékoztatni és segíteni próbáljuk őket. 1200 sofőrről beszélünk, akiknek be kellett szerezniük az engedélyeket, és ez eltart egy ideig. Nem értjük, hogy miért vennék el a sofőrök rendszámát engedély nélküli személyszállítás miatt, amikor van személyszállítói engedélyük.

– Valami miatt mégis lekerült néhány rendszám.
– A taxis személyszállításnál vannak olyan előírások, amelyek az Ubernél nincsenek. Ilyen a leintés, a szabadjelző, a droszt, a diszpécserközpont, a készpénzes fizetés vagy a bankkártyaterminál. Aki utazott már Uberrel, az tudja, hogy ezek egyszerűen értelmezhetetlenek egy okostelefon-alapú rendszerben. Ám a biztonsági és fogyasztóvédelmi előírások nagy része az uberes sofőrökre is vonatkozik. Például 10 évesnél idősebb nem lehet az autó, és ezt a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál le kell vizsgáztatni személyszállításra. Az engedélyezési folyamat körülbelül 200 ezer forintba kerül, vagyis nem igaz, hogy csak a taxisnak lennének drágák a papírok. Tanfolyamokat, találkozókat szervezünk a sofőröknek, és megbíztunk egy tanácsadó céget, amely az adózási kérdésekről világosítja fel őket. Köztük vannak egyéni, de társas vállalkozók is. Legtöbbjük a kisvállalkozók tételes adóját fizeti, és másodállásban végzi ezt a tevékenységet. Észtországban egyébként a fuvarmegosztást hamarosan törvény is garantálja majd. Bízunk benne, hogy Magyarországon is el tudunk menni ilyen irányba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.