Folytatódhat a csalás?

Minden tejféleség áfáját csökkenteni kellene.

Tóth László Levente
2016. 05. 05. 14:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt százalékra kívánja csökkenteni a kormány a friss tej 18 százalékos áfáját. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége üdvözli ezt a lépést, mindamellett megdöbbenéssel tapasztalja, hogy az áfacsökkentés nem terjed ki a tartós, egyebek közt az ultra magas hőmérsékleten hőkezelt (UHT) tejre.

Nemcsak a szövetség szakértőit lepi ez meg, hiszen kormányzati tisztviselők szájából is elhangzott többször: már a fogyasztók nagy része is tisztában van azzal, hogy a tejágazatban az áfacsalások zöme az importból származó UHT-tej esetén érhető leginkább tetten. Az, hogy ez a termék továbbra is magas adókulcsban marad, szinte felhívásként értelmezhető a további áfacsalásra – hívják fel a figyelmet most a szakértők. Nem véletlen tehát, hogy a szövetség úgy ítéli meg: a tej áfájával kapcsolatban hozott kormányzati intézkedések elégtelenek. A csökkentés ugyanis mindössze a tej és tejtermékek 25-30 százalékát érinti, ami nem biztosít kellő és hatékony fellépést az évek óta egyre növekvő áfacsalások ellen. – Amennyiben a tartós tej áfáját nem csökkentik 5 százalékra, az a felvásárlási ár további csökkenését, a tejtermelők helyzetének folytatódó romlását, az állatállomány csökkenését okozza – hívják fel a figyelmet.

Az ágazati szakértők sokadjára is rámutatnak: Európában, így Magyarországon is tejtúltermelés van. A többlet tejet tejpor és vaj vagy tartós tej formájában lehet raktározni, Magyarországon azonban a porító kapacitás elégtelen, így a többlettej zömét tartós tejként tárolják. Az új áfaszabályok szerint ugyanakkor a friss és tartós tej között olyan fogyasztói árkülönbség alakulhat ki, ami érdektelenné teheti a hazai gyártókat a tartós tej előállításában. Ez könnyen együtt járhat azzal, hogy a tejtermelők által megtermelt többletet a feldolgozók nem vagy irreálisan alacsony áron fogják csak átvenni, ami a termelés folytatódó szűkülésével, az árak további csökkenésével járhat együtt.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára tegnap lesújtónak nevezte a tejágazat egy hónapja tartó ellenőrzésének tapasztalatait, hogy főleg az import UHT-tejjel csapják be a vásárlókat, az eddigi eredmények alapján jellemzően a szlovák és a cseh termékekkel van gond. Az államtitkár szerint a magyar piacot elárasztó, gyenge minőségű, külföldről származó UHT-tejjel a gyártók és a kereskedők becsapják a fogyasztókat, mivel a ténylegesnél jobb minőségűnek tüntetik fel őket. A tejágazati ellenőrzéseket mindenesetre a következő hetekben is folytatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.