Kevesebb végrehajtást indítanak

Csaknem 25 milliárd forint hiányzik az államkasszából a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átszervezése miatt.

Horváth Attila
2016. 05. 02. 3:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ráadásul meghökkentő adatokat közölt a Feketelista.hu néhány napja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalra (NAV) hivatkozva. Úgy tudják, a hatóság március 28. és 31. között, tehát négy nap alatt 64 milliárd forint hátralékot szedett be, majdnem annyit, mint amennyit információink szerint a megelőző három hónapban összesen sikerült. A NAV teljes hátralékállománya ugyanezen adatok alapján az év elejétől március 28-ig 88 milliárd forinttal csökkent, az azt követő négy napban pedig 119 milliárd forinttal. A lapunk által megkérdezett adószakértők úgy gondolják, hogy ez lehetetlen, csúsztatáson alapulhatnak a számok.

Úgy tudjuk, nem csak ezek az adatok okoznak súlyos gondokat a hatóságnál. A NAV belső ügyeit jól ismerő forrásaink arról tájékoztattak, sosem látott mélypontra zuhantak az átszervezett hatóság végrehajtási bevételei. Biztos információink vannak arról, hogy 2016-ban csaknem 25 milliárd forinttal kevesebb folyt be az államkasszába, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Úgy tudjuk, a működő vállalkozások tartozása 15 százalékkal nőtt, a behajtásra váró hátralékállomány meghaladta az 500 milliárd forintot, a behajthatatlan tartozás pedig további 1857 milliárd forintot tett ki.

Forrásunk szerint a NAV megalakulása óta ennyire kevés bevétele nem származott az államkasszának a végrehajtásból.

Pedig az idei átszervezés jegyében kinevezett, kiképző honvéd szakaszparancsnokból pénzügyőr ezredessé, majd helyettes államtitkárrá választott új szakmai vezető koncepciója szerint 2016-tól több kijáró végrehajtó dolgozik a hátralékállomány csökkentésén. Molnár Tamás vámszakmai és a nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkár utasítására ők gyorsabban megjelennek az adósoknál, ráadásul fegyveres behajtók is garantálják a hatékonyság növekedését. (Habár a fegyveresek alkalmazását korábban a NAV-osokat ért támadásokkal indokolta a hatóság.) Ma már országszerte 450 végrehajtó és fegyveres behajtó kopogtat az adósok ajtaján, ennek hatására a magánszemélyek adóssága egy év alatt 7,7 milliárd forinttal csökkent. Ugyanakkor az alacsony jövedelmi viszonyok és a leépítés miatt valójában kevesebb végrehajtási szakember dolgozik a NAV-ban. Informátorunk szerint ez az egyik oka annak, hogy 15 százalékkal, csaknem 40 milliárd forinttal nőtt a működő vállalkozások adóssága, ezzel megközelítette a 300 milliárd forintot.

A szakemberhiány a kevéssé látványos, de a költségvetésnek fájdalmas területeken mutatkozik meg elsősorban. 80 ezerrel kevesebb végrehajtás indult, csaknem 110 ezerrel kevesebb hatósági beszedési megbízást bocsátott ki a hivatal. Így a leghatékonyabb és a leggyorsabb eredményt hozó inkasszóból 25 százalékkal, 11 milliárd forinttal kevesebb pénz folyt be, mint egy évvel korábban, és további 11 milliárd forinttal kevesebbet tiltott le a NAV a hátralékosok számláiról. Ugyancsak 60 százalékkal csökkent az árverésekből származó bevétel, a fegyveres fenyegetettség dacára több mint 3 milliárd forinttal csökkent az önkéntes befizetés is. Úgy tudjuk, előrelépés csak a más szervektől érkezett, hosszadalmas és költséges eljárásokban mutatkozik meg. Március végéig 1,54 milliárd forint közúti bírságot, elmaradt szemétdíjat, kamarai tagdíjat, diákhitel-tartozást hajtott be a NAV, de ezek néhány ezer forintos tételek, messze elmaradnak a behajtandó sokmilliárdos adótartozások nagyságrendjétől, és nem az államkasszát gyarapítják. Lapunk kérdéseivel megkereste az adóhatóságot, azonban eddig nem kaptunk választ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.