Újabb népszavazás jön?

A kéményseprők szerint több lehet a baleset, ha csökken az ellenőrzések száma, ezért nyújtják be a kezdeményezést.

Illés József
2016. 05. 19. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Népszavazást kezdeményeznek a kéményseprők annak érdekében, hogy megvédjék a lakosságot a kormány hibás jogalkotási döntéseinek következményeitől – közölte lapunkkal a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke. Vámos Csaba elmondta: azt igyekeznek megakadályozni, hogy a kormány életbe léptesse az új kéményseprési rendeletet, amely a gáztüzelésű berendezések esetében évi egyről kétévente egyre csökkentené a kötelező kéményellenőrzések számát. Ezzel a törvénymódosítással ugyanis a szakma szerint a kormányzat minden észérv ellenére kockára tenné a lakosság életét. A szakszervezeti vezető úgy véli: a könnyelműen és elhamarkodottan júliustól beígért ingyenes ellenőrzések valódi ára emberéletekben lesz mérhető, ha a kormány ragaszkodik a kéményseprés és egyúttal a kéményseprők létszámának drasztikus csökkentéséhez. Ennek megakadályozása érdekében indít népszavazást a szakmai szervezet. Azt a kérdést teszik majd fel a választóknak: „Egyetért-e ön azzal, hogy a kormány törvényben biztosítsa a legalább évenkénti kéményellenőrzést a lakosság számára?” Vámos Csaba közölte: még a mai vagy a holnapi napon benyújtják kezdeményezésüket a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

A szakszervezeti vezető arról is beszélt, hogy az újonnan felállított rendszerben alkalmazandók létszáma egyre csökken. A júliustól életbe lépő úgynevezett kéményseprőtörvény indoklásában még országosan szükséges kéményseprői létszámként 1350 főt jelölt meg a belügyminisztérium. Majd mire megszületett a törvény, már csak 947 munkavállalói státusra adott engedélyt a belügyminiszter. Ezt követően 450 szakember számára hirdetett meg állást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), amelyre a beérkezett 750 pályázóból valójában mindössze 250-300 dolgozót kívánnak alkalmazni, akik kiválasztását – annak nem túl hálás feladatát – már az újonnan felvett csoportvezetőkre bízták.

Vámos szerint a drasztikus létszámcsökkentés egyetlen oka a feladatcsökkentés lehet, mivel ilyen kevés szakemberrel nem lehet ellátni a jelenleg előírt kéményellenőrzéseket. Ami azt jelenti, hogy a kormány ragaszkodik ahhoz az elképzeléshez, hogy az ingyenességért cserébe már csak jóval ritkábban járnak ellenőrizni, még ha ez halálos tragédiákhoz is vezet majd. Vagyis a gyakorlatban az történik, hogy a kormány ingyenesen nem végzi majd el a füstelvezetők ellenőrzését.

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: már a törvénytervezet véleményezésekor is közölték, hogy szakmaiatlan és életveszélyes döntésnek tartják az ágazat ellenőrzéseinek a ritkítását is. Ugyanakkor mint az a felmérésekből kiderült, a lakosság is ragaszkodik a legalább évenkénti kontrollhoz, de sokan a félévenkénti ellenőrzést is indokoltnak tartják.

Emlékezetes: korábban félévente zajlottak a kötelező ellenőrzések, majd a kormányzat évi egyre mérsékelte azok számát. Júliustól pedig a gázüzemű rendszerek esetében már csak kétévente lennének felülvizsgálatok. Vámos Csaba megjegyezte: előreláthatólag csak Budapesten több mint 130 jól képzett, nagy tapasztalattal rendelkező kéményseprő szakmunkást kell elbocsátani a meglévő 240 fős állományból a seprések ritkítása miatt. A fővárosban ugyanis a kéményállomány 90 százaléka gáz üzemmódú.

Amint arról beszámoltunk: elképzelhető, hogy januártól az állami közműholding, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. veszi át a seprési feladatokat a katasztrófavédelemtől. Miközben úgy tudjuk: eddig már hozzávetőleg 4 milliárd forintot költött a OKF a kéményseprési ágazat államosítására. Vagyis szakember- képzésre, eszközök beszerzésére és egyéb folyó kiadásokra. Erre az évre mintegy 6,5 milliárd forintos keret áll a szervezet rendelkezésére ilyen célokra. Ez 4,2 millió háztartással számolva egy családnak 1550 forint kiadást jelent, az olyan családoknak is, ahol nincs is kémény. Vagyis nem ügyfélként, hanem adózóként, de fizetnek a füstelvezetők vizsgálatáért az emberek. Jövőre pedig egyes szakmai számítások szerint már tízmilliárd forintjába kerülhet az adófizetőknek az ez év júliusától „ingyenessé” váló kéményseprés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.