Erdőket, tavakat is kiárusít a kormány

Hiába állították, hogy vége a földprivatizációnak, a Földet a gazdáknak program mégis folytatódott.

Tóth László Levente
2016. 08. 05. 9:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először arról volt szó, hogy 2015 végére befejeződnek a tavaly ősszel indult állami földeladások, de az akkor meghirdetett 197 ezer hektárnak csak a 60 százaléka kelt el, összesen 171 milliárd forint értékben.

Idén pedig több ütemben is folytatódott a földprivatizáció, mert a meghirdetett területek csak nem találtak gazdára: sok esetben egyáltalán nem akadt jelentkező az eladásra kijelölt földekre, de előfordult az is, hogy bírósági ítélet állított le földeladásokat. Idén július végén pedig már a negyedik értékesítési ütem zárult le, holott Lázár János kancelláriaminiszter már a harmadik ütem végén arról beszélt, hogy „a harmadik kör az utolsó”.

A negyedik – a hivatalos nyilatkozatok egy része szerint utolsó – ütemre meg is hirdette a termőföldeket a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet. A negyedik ütemben a meghirdetéskor a legmagasabb, 776 millió forintos kikiáltási árral egy nyíregyházi, 116 hektáros terület vezetett csaknem 6,7 millió forintos hektáronkénti átlagárral és 4097 aranykorona értékkel. Ennek a területnek a hektáronkénti átlagára lényegében duplája volt a második legdrágábbként meghirdetett területének.

A hamarosan megszűnő NFA honlapjára most feltöltött legújabb – árverési helyszínenkénti – eredményközlő hirdetmények alapján a liciteken legutóbb összeszámolt három hektárnál nagyobb földrészletek száma 3570 volt, a területek nagysága 63 028 hektár, a negyedik ütem sikeres árveréseivel pedig az állam 20,3 milliárd forint bevételhez jut. Ezek az adatok azonban nem fedik le teljes egészében a negyedik ütem árveréseit, illetve eredményeit, mert az NFA által feldolgozott legutolsó árverések június 3-án történtek, pedig még július végén is voltak árverések.

Más kérdés, hogy még az sincs eldöntve: mire költi az állam a földprivatizációból befolyó pénzt. Az állami földeladásokról szóló kormányhatározatban 378 ezer hektár állami föld árverése szerepel, a három – már hivatalosan is lezárt – árverési körben pedig csak 250 ezer hektárt értékesítettek. A negyedik ütem sikerességének mértékéről még nincs végleges információ, de a Miniszterelnökséget vezető miniszter valószínűsítette, hogy az állami bevétel várhatóan 270 milliárd forint lesz a négy ütemből. Lázár János szerint a kormány szeptemberben a parlament állásfoglalását fogja kérni a földárverésekből befolyt összegek felhasználásáról.

Pedig lehet, hogy korai még a számadással foglalkozni, hiszen miközben a negyedik ütem eredményeit még fel sem dolgozták, máris újabb „köröket” terveznek. Lapunk értesülése szerint az a legújabb ötlet, hogy a szántóföldek után a – főként gyümölcsösként funkcionáló – állami ültetvények és a halastavak is kalapács alá kerülnek. A helyzetet azonban bonyolítja, hogy ezeken a területeken sok esetben értéknövelő beruházások is történtek, amelyek nincsenek benne a nyilvántartásokban, de az ingatlanok értékét jelentősen növelik. Ezekhez az ingatlanokhoz így tehát „földértéken”, tehát egészen áron alul lehetne hozzájutni. A még esetleg dobra verhető területek kapcsán mostanában az állami erdők és természetvédelmi területek is szóba kerültek. Lapunk információi szerint nem véletlenül robbant ki az állami erdőgazdaságokat földbe döngölő botrány sem. – Ez valaminek az előkészítése – vélik informátoraink, akik nem lennének meglepve, ha állami erdőkkel is gyarapodhatnának a Fidesz-közeli gazdák.

Rétestésztaként nyúlik tehát a Földet a gazdáknak program, s a jelek szerint az illetékesek máson sem törik a fejüket, mint hogy miként kótyavetyéljék el még inkább azt a keveset, ami mostanra az országból még egyáltalán maradt. Kreatív ötleteik nyomán alakul a közpénz magánvagyonná, és ha nem figyelünk eléggé, így lesz a szintén közvagyonnak számító állami erdőkből magánerdő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.