Húsz évre eldöntik, kik vadászhatnak

Továbbra is komoly visszaélések melegágya lehet a vadgazdálkodás.

Tóth László Levente
2016. 09. 02. 10:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendőrségi feljelentést tett a Lehet Más a Politika (LMP) a vadgazdálkodással kapcsolatos visszaélések gyanúja miatt, az ellenzéki párt információi szerint ugyanis erdészeti vezetők igen nagy értékű vadakat lőttek ki térítésmentesen, és rendszeresen vadásztattak politikai vezetőket. Ezekben az ügyekben a mindenkori politikai elit érintettsége mellett nemegyszer felmerül egyes kormánytagok neve is. A nyomozás állásáról ugyanakkor nincs hír, talán azért sem, mert lapunk információi szerint jelenleg is bevett gyakorlat, hogy az állami tulajdonú erdészeti cégek vezetői is szerveznek úgynevezett VIP-vadászatokat.

Az ágazati visszaélések másik melegágyát a vadkármegtérítések jelentik. Amennyiben két gazdálkodó egyetért abban, hogy egymás mellett lévő földjeiken bizonyos mértékű kárt okoztak a vadak, a vadásztársaság – amelynek ők is a tagjai lehetnek – ezt elvileg megtéríti a számukra. Szakértőt ugyanis csak akkor kellene bevonni az ügybe, ha az érintett felek nem értenének egyet. Más a helyzet, ha a föld tulajdonosa és a vadásztársaság – amelynek a földbirtokos is a tagja – megegyezik. A megtérített mezőgazdasági vadkár tavaly 2,3 milliárd forintot tett ki.

Fentiek tükrében elgondolkodtató, kik vadászhatnak majd a vadgazdálkodási törvény szerint 52 tájegységen alapuló vadászterületeken. A vadászati jog a földtulajdon része marad, s ez utóbbi birtokosai döntenek arról, kik azok a vadászatra jogosultak, akikkel együttműködnek. Ráadásul ez húsz évre szól, hiszen míg eddig tíz évig lehetett a vadászterületen vadgazdálkodást folytatni, a következő „üzemtervi ciklus” 2017-től 2037-ig tart. Korántsem mindegy tehát, hogy húsz évig ki kap vadgazdálkodásra lehetőséget. Bár a vadászok között nem jellemző a pártalapú széthúzás – ez a közelmúltban is tapasztalható volt az ágazat törvény-előkészítői és -alkotói munkája során –, félő, hogy e területek nagy részét is a kormánypártokhoz közeli vadászatra jogosultak kapják majd meg – vélelmezték lapunknak szakértők.

Kérdéseket vethet fel a vadászkamarai törvény módosítása is: ha ugyanis annak – a kereszténydemokrata Semjén Zsolt és a fideszes Lázár János által önálló képviselői indítványként jegyzett – tervezetét az Országgyűlés elfogadja, ismét kötelezővé válhat a kamarai tagság a sportvadászok számára is, emellett az érdekképviselet lapunk számításai szerint mintegy félmilliárd forintos többletforráshoz juthat. Jelenleg az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) adja ki a külföldi vadászok vadászati engedélyét, és az ebből éves szinten befolyó mintegy 200-250 millió forint ma még az államé. A módosítás szerint azonban 2017. március 1-től ezek a bevételek az OMVK-hoz kerülhetnek, ahogyan a vadászjegyekből származók is: ma ugyanis utóbbiak fele – éves szinten hozzávetőleg 300 millió forint – még szintén az államot illeti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.