Leépít a Jabil, segít a Bosch

Miskolci telephely veheti át a tiszaújvárosi vállalat elbocsátott dolgozóit.

Gyöngyösi Balázs
2016. 09. 15. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljes a hírzárlat a Jabil Circuit Magyarország Kft. tiszaújvárosi gyárában, amióta megírtuk, hogy a cégnek azért kell elküldenie 620 dolgozót, mert a finn Nokia Ukrajnába helyezi át gyártósorát, az Ericsson pedig hazatelepíti Svédországba. Lapunk azonban megtudta, hogy az amerikai konszern reflektorfénybe került magyarországi leányvállalata milyen tervezettel próbálja kárpótolni a létszám felettivé válókat. Az érintettek körülbelül háromnegyed része kölcsönzött és határozott szerződéssel alkalmazott munkaerő, a többi dolgozó viszont állományban van, nekik egységesen felajánlotta a menedzsment, hogy a Robert Bosch Kft. miskolci telephelyén dolgozzon. Forrásunk szerint a részletekről még zajlik az egyeztetés a Jabil és a Bosch között. Előbbi 4500 embert foglalkoztat Tiszaújvárosban, utóbbinak tíz telephelyen több mint 12 ezer alkalmazottja van. Míg a Jabil főleg híradástechnikai eszközöket, okostelefonokat szerel össze, addig a Bosch miskolci részlege autóipari alkatrészek, relék és elektromos hajtások gyártásával foglalkozik, a termékek között megtalálhatók a klímaberendezések, a villamos motorok és az ablaktörlő rendszerek is. A Jabil belső ügyeit jól ismerő informátorunk szerint aki a Nokia- és az Ericsson-sor leállása után nem tud vagy nem akar a Tiszaújvárostól 30 kilométerre fekvő megyeszékhelyen munkát vállalni, annak az ígéret szerint két-három hónapig állásidőt fizet a cég, ami a gyakorlatban a bér 60 százalékát feltételezi. Ez a semminél több, de anyagi biztonságot aligha jelent: a gyári fizetések többsége a törvényben rögzített bruttó 111 ezer forintos minimálbér, illetve a bruttó 129 ezres szakmunkás-bérminimum körül mozog. Forrásunk szerint a menedzsment abban bízik, hogy ez idő alatt sikerül pótolni a távozó finn és svéd partnercégeket. Ha azonban az ősszel nem helyezi a gyártósorát Tiszaújvárosba legalább két Nokia- vagy Ericsson-kaliberű távközlési, telekommunikációs vállalat, akkor a készenlétben álló dolgozókat elbocsátják. Lapunk úgy tudja, ez esetben egy-két havi végkielégítésnél többre kevesen számíthatnak, ez is három, illetve öt év után jár a törvény szerint. Ez is távlati szolgálatnak számít ahhoz képest, hogy sok dolgozót csak két-három hónapig alkalmaznak napi 12 órában. Információink szerint a Jabil úgy tartaná meg régi alkalmazottait, hogy bevezeti a törzsgárdatagságot, ami öt év után 50, tíz év után 100, tizenöt év után 150, húsz év után pedig 200 ezer forint egyszeri juttatás, aki pedig a cégtől megy nyugdíjba, az 250 ezret kap. Ebben akár a gesztusértéket is láthatnánk, ha a kormánnyal stratégiai partnerségben lévő cég 2010 és 2013 között nem jutott volna milliárdos nagyságrendű állami és uniós támogatáshoz főként munkahelyteremtésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.