Palóc Nagyker: kiszolgáltatott dolgozók

Bizonytalanság és kiszolgáltatottság érzése uralkodik a Palóc Nagykernél. Nem fizet béreket a cég.

Horváth Attila
2016. 09. 16. 8:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak lassan nyílnak meg a csőd szélén álló Palóc Nagykereskedelmi Kft. dolgozói, ha arról kérdezzük őket, milyen körülmények között kellett dolgozniuk a CBA-boltok franchise üzemeltetőjénél. Nevét nem vállalva mesélte például az egyik alkalmazott, hogy minden leltározás rémálommal ért fel számára. Ha ugyanis valamiért a legkisebb hiány mutatkozott – ami egy üzlet életében mindennapos –, a dolgozókat büntették. Szabadságukból vett el napokat a vezetőség, ami nem egyeztethető össze a munka törvénykönyvével. Mint beszámoltunk róla, a több megyében jelen lévő Palóc Nagyker-boltok közül van olyan üzlet, ahol egész családok dolgoznak, mindenki a cégtől függ. Kiszolgáltatott a helyzetük, nem fizették ki az augusztusi bérüket, és erre még ígéretet sem kaptak. A Palóc Nagykerhez tartozó, zömmel Nógrád megyei üzletekben hetek óta üresek a polcok, a cég nem tudja fizetni a beszállítókat, az 1300 dolgozó pedig teljes bizonytalanságban él.

A szakszervezet jelenleg a vezetőséggel tárgyal, kérdés, mire mennek. Az érdekvédelmi szervezetbe ugyanis mindössze nyolcan mertek belépni, de közülük is a legtöbben igyekeztek névtelenek maradni. Ők például a tagdíjat sem a fizetésükből vonatták le. Arról is beszélt egy eladó, hogy a vezetőségnek több beépített embere is lehetett a boltosok között, akiknek az volt a feladatuk, beszéljék le a többieket a szakszervezeti tagságról.

 

Az Opten céginformációs adatbázis adatai árulkodóak a cég gazdálkodásával kapcsolatban. A társaságnak 2013 októberében még 1685 alkalmazottja volt, majd egyre csökkent a létszám. Jól látszik, hogy a Palócker a csökkenő üzemi eredményeket próbálta az elbocsátásokkal kompenzálni. A kft. számára 2014-ben kezdődött a veszteséges időszak – talán éppen a trafiktörvény hatására. Ekkor már alig 21 milliárdos bevétel mellett 176 milliós veszteséget produkáltak, 2015-ben pedig 18 milliárdos bevétel mellett 1,9 milliárdos veszteséget mutattak fel. Így ez a cég lehet az első áldozata a kormány új szabályozásának, amely szerint jövő januártól olyan társaság már nem árulhat élelmiszert, amelynek két egymást követő évben a forgalma meghaladta a 15 milliárd forintot, de veszteséges vagy nullszaldós volt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium lapunkkal szerdán azt közölte, a járási hivatalok foglalkoztatási osztályai felkészültek az elbocsátásokra. Tegnap megírták, a tárca kész munkahelymegőrző támogatást is biztosítani a vállalkozásnak. A CBA két napja közölte, kizárja soraiból a Palóckert, nem használhatja nevüket a cég. A Palócker szerdán erősítette meg a Magyar Nemzet információját, amely szerint több vevő is érdeklődik a cég iránt. Jelenleg raktároznak, hétfőn már újra nyitnának, de nem zárható ki, hogy csődöt jelentenek.

Kérdés, hogy mit leltároznak, termék ugyanis nincs. – A dolgozók azt sem tudják, hogy felvehetnek-e CBA-s munkaruhát – mondta lapunknak a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének megyei titkára, Demeter László. A szervezet jövő szerdán jogi segítségnyújtó fórumot tart a dolgozóknak a Palócker salgótarjáni központjában; bíznak benne, hogy addigra a cég is megadja kérdéseikre a választ, de leginkább a tartozását.

Minden tisztségéből felfüggesztette Szatmáryné Jähl Angélát a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöksége – tudta meg a Népszabadság. A lap úgy értesült, egy etikai vizsgálat két esetben is megállapította, Szatmáryné alkalmatlan a kereskedelmi tagozati elnöki, illetve a küldötti pozícióra. Szatmáryné elnöke a több CBA-s prominenst felvonultató Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetségnek, ez volt az egyetlen kereskedelmi szervezet, amely nyíltan kiállt a vasárnapi zárva tartás mellett. Az egyik ügye az volt, hogy 2010-ben jogerősen két év próbaidőre ítélték közokirat-hamisításért. Ez év tavaszig fia, Szathmáry Kristóf volt a BKIK elnöke, ő jelenleg miniszteri biztos és a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.