A Fidesz támogatja a CETA-t

Nem állják útját az Európai Unió és Kanada közötti szabad kereskedelmi megállapodásnak.

Csécsi László
2016. 10. 05. 10:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabad utat adott a Fidesz az Európai Unió és Kanada közötti szabad kereskedelmi megállapodásnak (CETA), sőt tegnap a kormánypárti frakció azt is eldöntötte: felhatalmazza a miniszterelnököt, hogy az aláírásával elkezdődhessen a CETA ratifikációs folyamata. A Fidesz tehát csupán a szavak szintjén fordult szembe az egyezménnyel, amelyet elsősorban a génmódosított termékek terjesztése és az államok beperelését lehetővé tevő vitarendezési módszere miatt támadnak a kritikusai. A frakció azzal indokolja a döntését, hogy egyelőre nem lépnek hatályba olyan átmeneti intézkedések, amelyekről Magyarországnak önállóan kellene rendelkeznie. Ez arra utalhat, hogy a frakció úgy gondolja, az egyezménynek csak bizonyos részei lépnek majd ideiglenesen életbe, ezért nem akarják útját állni annak, hogy október 27-én az EU–Kanada-csúcson a felek aláírják az egyezményt.

Információink szerint kemény ellentétek alakultak ki a Fideszben a CETA megítélésében, és végül az az álláspont győzött, hogy a miniszterelnöknek alá kellene írnia az egyezményt, ne mi legyünk az egyedüli ország, amelyik útját állja. Azt egyébként nem lehet tudni, hogy október 27. után tényleg hatályba lép-e ideiglenesen az egyezmény. Vannak olyan vélemények is, amelyek szerint csak az Európai Parlament rábólintása után, valamikor az év végén léphet életbe, akkor is ideiglenesen.

A szakértők úgy vélik, számos ponton meg lehet támadni a megállapodást. Szabó Marcel, a jövő nemzedékek szószólója tegnap egy konferencián arról beszélt, az Európai Bíróság elé vinné a CETA-t, mert nincs összhangban a magyar és az európai uniós joggal a befektető-állam vitarendezési mechanizmusa. Szabó Marcel arra is felhívta a figyelmet, hogy a közhiedelemmel ellentétben a CETA jogi szempontból magasabb szintű szabályozást képvisel, mint hazánk alaptörvénye, ezért is van veszélyben mezőgazdaságunk alkotmányban rögzített GMO-mentessége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.