Az osztrákok többsége nem kér a CETA-ból

Az Österreich című osztrák lap felmérése szerint 71 százalék ellenzi az egyezmény létrejöttét.

MTI
2016. 10. 21. 8:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gallup intézet a hét első felében végzett felmérése szerint az osztrákok 71 százaléka ellenzi az egyezmény létrejöttét, 74 százalék szerint a lakosság nem kap elegendő információt az esetleges megállapodás körülményeiről. A felmérésben 800 ember vett részt, akiknek 45 százaléka úgy véli, hogy a CETA Ausztria számára inkább hátrányos lenne, és nagyjából ugyanennyien népszavazást tartanának a szabadkereskedelmi egyezmény elfogadása előtt.

A leghatározottabban az Ausztria Szabadságpártja (FPÖ) szavazói utasítják el, az Osztrák Néppárt (ÖVP) támogatói megosztottak a kérdésben, és a liberális Neos párt szavazói állnak ki leginkább a CETA mellett.

A környezetvédők és a civil szervezetek tiltakozása ellenére a kormány kedden formálisan is szabad utat adott a CETA aláírásának – közölte a gazdasági miniszter szóvivője. Ausztria a befektetési feltételek pontosítására és átláthatóságára törekszik, valamint a többnyelvű befektetési bíróság létrehozását szorgalmazza.

Románia megállapodott Kanadával arról, hogy Ottawa 2017-ben eltörli a vízumkényszert a román állampolgárokkal szemben, így Bukarestnek nincsenek fenntartásai CETA aláírásával szemben – jelentette be Klaus Iohannis államfő a brüsszeli csúcson tartózkodó román újságíróknak.

A Digi 24 hírtelevízió brüsszeli EU-csúcsra akkreditált tudósítója szerint a vízumkényszert két ütemben oldják fel: 2017 májusától kezdődően csak azoknak a román állampolgároknak, akik már korábban is jártak Kanadában, 2017 decemberétől pedig a többi állampolgár számára. Románia néhány hónapot nyert még az eredeti kanadai ajánlathoz képest, amely 2018 májusára időzítette volna a vízumkényszer teljes feloldását.

A rendelkezés a turistákra vonatkozik: a munkavállalási célú beutazás Kanadába továbbra is engedélyhez van kötve.

Az uniós vezetők csúcstalálkozójuk pénteki napján megbeszéléseket folytatnak a folyamatban levő szabadkereskedelmi egyezményekről. Előzetes tervek szerint a találkozó alkalmával megegyezés születhet a tagországok között a CETA jövő hétre tervezett aláírásáról.

Az egyezmény elfogadásához azonban valamennyi uniós tagország beleegyezése szükséges, ugyanakkor Belgium francia ajkú vallon régiójának múlt heti, elutasító parlamenti döntése egyelőre akadályozza a megegyezést. A belga államberendezkedés értelmében ugyanis az ország minden közösségének vétójoga van a nemzetközi megállapodásokra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.