Biomézesek csaltak a cukorral

Közel 20 tonna hamis mézet foglalt le a Nébih a székesfehérvári BioNectar Kft.-nél.

Horváth Attila
2016. 10. 27. 8:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Információnk szerint a székesfehérvári BioNectar Kft.-nél foglalta le a Nébih azt a húsz tonna hamisított mézet, amelyről a szervezet délelőtt adott ki közleményt. A hivatal közölte, idegen cukrot tartalmazó hamisított mézet foglaltak le. Az ellenőrök vizsgálata több hónapig tartott.

A szakemberek a cég által forgalmazott négy kilogrammos vegyes virágmézek különböző kiszerelésű tételeiből vettek hatósági mintát. A vizsgálatok szerint a termékek több mint 30 százalékban olyan cukrot tartalmaznak, amely a méhek által gyűjtött mézben csak kismértékben található meg. Az ellenőrzést a hatóság a forgalmazócégnek beszállító mézkiszerelő üzemben folytatta, ahol szintén talált hasonlóan kifogásolt készterméket. A húsz tonna mézet a forgalmazó a hatóság felszólítására visszagyűjtötte. Az idegen cukrot tartalmazó termékek közvetlenül kiskereskedelmi forgalomba nem kerültek, mivel elsősorban élelmiszer-előállító üzemeknek értékesítették őket. Az ügyben a Nébih további vizsgálatokat végez.

„A BioNectar Kft. azzal a céllal jött létre, hogy alternatívát jelentsen a magyar piacot uraló, nagyüzemi szinten működő mézfeldolgozók termékeivel szemben: kiváló minőségű kézműves mézeket kínálunk. 25 éves szakmai (méhészeti) múltunkra támaszkodva arra törekszünk, hogy az értékes magyar mézet eljuttassuk közvetlenül a fogyasztókhoz, illetve a minőséget szem előtt tartó élelmiszeripari felhasználókhoz” – írja a cég a honlapján.

– A Nébih közzétett nyilatkozata és videója sérti társaságunk jó hírét. A tájékoztatással ellentétben nem állítunk elő mézet, hanem kereskedünk vele. Termelők százaitól vásárolunk fel mézet, azt egységes brand alatt forgalmazzuk. A hivatal valótlan állítása a bemutatott videóval kiegészülve azt a hamis látszatot kelti, hogy a teljes raktárkészletünk, az általunk forgalmazott valamennyi méz rossz minőségű. Ez ugyancsak valótlan állítás, hiszen a forgalmazott és folyamatosan tesztelt termékeink töredéke, alig egy százalék, egyetlen tétel kifogásolható. Az összes többi kiváló minőségű, amit egyébként a Nébih jegyzőkönyvbe vett vizsgálatai igazolnak – közölte megkeresésünkre a Bionectar Kft.

Hozzátették, a megengedett határérték feletti cukortartalom okát azonnal vizsgálni kezdték, de a beszállítói láncukhoz több száz termelő kapcsolódik, az ellenőrzés rendkívül nehéz feladat. A hiba forrásának felkutatásában a Nébih munkatársaival együttműködnek, tesztelték a teljes készletet, ennek eredményét szerintük a hatóság jegyzőkönyve is alátámasztotta. Abban az szerepel, hogy egyedi esetről van szó. Hangsúlyozták, a jövőbeni hasonló hiba megelőzése érdekében minőségbiztosítási rendszerüket az ésszerű költséghatékonyság határain belül alakították át. A méz beérkezését megelőzően a felvásárolt terméket fokozottan ellenőrzik, a Magyarországon nem elérhető stabil szénizotóp arány elemzést németországi, brémai laboratóriumban végeztetik, a forgalomba hozatalt csak a megfelelő eredmény után kezdik meg. Hozzátették, a kifogásolt mézzel kapcsolatban a szavatossági kötelezettségüknek eleget tesznek.

– Minden valószínűség szerint a maltóz nevű anyag lehetett termékben, ami egy keményítő szirup. Ez egy olyan cukorfajta, amit biztosan szándékosan tettek bele, ahhoz túl édes, hogy a méheket ezzel etessék, tehát közvetlenül a mézbe kellett juttatni, a hamisítás tehát egyértelmű – mondta lapunknak egy neve elhallgatását kérő méhész.

Hozzátette, nincs közvetlen egészségügyi kockázata, de csúnyán átverték a fogyasztókat, a termék, amit fogyasztanak, már nem nevezhető méznek. Mint mondta, mivel élelmiszer-előállító üzemeknek adták tovább, ezért olyan termékekben lehet benne, mint a mézes jam. Szerinte a Nébihnek büntető feljelentést kell tennie az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.