Hazánk az unió rosszfiúi közé került

Az uniós döntéshozók szemüvegén át Magyarország sosem tartozott a problémamentes tagországok közé.

Gyöngyösi Balázs
2016. 10. 27. 9:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós döntéshozók szemüvegén át Magyarország sosem tartozott a problémamentes tagországok közé. Olyan magas a vitás ügyek száma, hogy csatlakozásunk óta a rossz példák között szereplünk. A legutóbbi brüsszeli összesítés alapján a magyar kormány jelenleg 29 kötelezettségszegési eljárásban érintett, erre aligha lehetünk büszkék. Negyedikek vagyunk így a rosszfiúk rangsorában, a folyamatban lévő eljárások számát tekintve ennél csak Horvátországban (32), Portugáliában (30) és Szlovákiában (30) borúsabb az összkép. Ciprus, Finnország és Hollandia viszont etalonnak számít: egy ilyen ügyben sem sárosak. A kötelezettségszegési eljárás az Európai Unió Bírósága elé terjesztett ügytípusok közül az egyik leggyakoribb; rendszerint az Európai Bizottság kezdeményezi az egyes uniós tagországokkal szemben. Fordítva is lehetséges, de nem jellemző. Ha elmarasztaló ítélet születik, az adott államnak késedelem nélkül fel kell hagynia a kérdéses gyakorlattal, ellenkező esetben az újabb eljárás súlyos pénzbírsághoz vezethet.

Legutóbb szeptemberben a digitális egységes piac kapcsán szólította fel a bizottság több más tagállam mellett Magyarországot, hogy a nagyobb szélessávú-lefedettség érdekében hajtsa végre az árcsökkentésre vonatkozó szabályokat.

Ha ennek a kötelezettségnek eleget tesz hazánk, a nagy sebességű internetkapcsolat bővítése az eddiginél akár 30 százalékkal kevesebbe kerülhet. A távközlésnél súlyosabb a helyzet az agráriumban: a földtörvény miatt júniusban már bírósági keresetet is indított az Európai Bizottság a magyar kormánnyal szemben az Európai Unió Bíróságán. Erre a lépésre azért volt szükség, mert Brüsszel előzetesen hiába jelezte előbb felszólító levél, majd indokolással ellátott vélemény formájában, hogy a hazai szabályozás összeegyeztethetetlen a tőke szabad mozgásával. A magyar törvény egyrészt megsérti a külföldi befektetők földterület-használatára vonatkozó uniós szabályokat, másrészt korlátozza a határon túli tulajdonszerzést. Hazánkhoz hasonlóan Szlovákia, Bulgária, Lett­ország és Litvánia szegült még ellen a földterület megszerzésére vonatkozó uniós előírásoknak.

A legmegosztóbb kötelezettségszegési eljárás alighanem az, amelyet a közös európai menekültügyi rendszer végrehajtása miatt még tavaly decemberben indított hazánk ellen a brüsszeli testület. Az eljárás Görögországot, Horvátországot, Olaszországot és Máltát is érintette. A hazai végkifejlet mindenki előtt ismert: október 2-án érvénytelen népszavazásba torkollott az egész évet belpolitikailag is tematizáló migránskérdés.

Az energetikában is vannak jelentősebb csörtéink Brüsszellel: tavaly november óta zajlik a vita az Európai Bizottság és a magyar kormány között Paks II-ről. Az EU szerint az atomerőmű-bővítés nem felel meg az uniós közbeszerzési szabályoknak. A szigorú keretekhez szokott uniós tisztségviselők nehezen tudják értelmezni, hogy az új blokkok megépítésével tender nélkül a Roszatomot bízta meg a magyar kormány, a 12 milliárd eurós projekt 80 százaléka mögött pedig egy Oroszország által biztosított, 30 éves futamidejű államközi hitel áll.

De indított már eljárást Brüsszel Magyarország ellen az iskolai szegregáció miatt is. A testület azt sérelmezte, hogy a roma gyerekek aránytalanul magas számban járnak szellemi fogyatékos tanulóknak szánt speciális iskolákba, valamint jelentős hányaduk vesz részt elkülönített oktatásban a többségi iskolákon belül. A legutóbbi brüsszeli összesítés egyébiránt uniós szinten összesen 732 kötelezettségszegést számlál, a frissen lezárt esetek közül a közlekedéshez tartozik 36, a környezetvédelemhez 24, az adózáshoz pedig 16.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.