Schulz az EU–Kanada-csúcstalálkozó elhalasztására számít

Az EP elnöke azt mondta, „nagyon-nagyon nehéznek” tűnik tartani az eredeti menetrendet.

MTI
2016. 10. 25. 17:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német szociáldemokrata politikus kiemelte: „nagyon-nagyon nehéznek” tűnik tartani az eredeti menetrendet, mert a belga szövetségi kormány várhatóan ezen a héten már nem tud megegyezni a vallon tartományi kormánnyal arról, hogy Belgium aláírhatja a megállapodást.

Kifejtette: a CETA ügyét nem lehet bukottnak nevezni, és „nem dráma”, ha az aláírására szervezett csúcstalálkozót el kell halasztani. „Ha kell még tizennégy nap, akkor egyszerűen elhalasztjuk a csúcsot” – mondta Martin Schulz.

Nem tartja elveszettnek az ügyet az EP legnagyobb frakciójának vezetője sem. „Van még remény Vallónia meggyőzésére” – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője a ZDF német országos köztelevíziónak, kiemelve: nem fontos, hogy az eredetileg tervezett időpontban írják alá a szabadkereskedelmi megállapodást. Hozzátette: a CETA körüli vitáknak az a tanulságuk, hogy pontosan ki kell jelölni a hatásköröket, így az EU-ra tartózó ügyeket az EP elé kell utalni, ha parlamenti hozzájárulásra van szükség. Csorbítja az unió tekintélyét, hitelességét, hogy nem tudja aláírni a sokévi munkával kidolgozott megállapodást csak azért, mert az EP mellett még harmincnyolc regionális, tartományi és országos parlament hozzájárulását is meg kell szerezni – húzta alá.

Foglalkozni kell a globalizáció hatására keletkezett állampolgári aggodalmakkal is, amelyek megmutatkoznak a CETA elleni tüntetéseken – emelte ki a bajor Keresztényszociális Unió politikusa. Az európaiak „nem lehetnek naivak”, a kereskedelem szabadsága iránti nyitottságot az EU gazdasági érdekeinek következetes védelmével kell kiegészíteni – hangoztatta Weber.

Az EU másik huszonhét tagállama kész aláírni a szabadkereskedelmi megállapodást, ahogyan a belga szövetségi kormány is, amelynek azonban az ország államberendezkedése miatt szüksége van Vallónia beleegyezésére.

A CETA a támogatók szerint a vámok és a gazdasági kapcsolatok további mélyítését hátráltató nem vámjellegű akadályok lebontása révén hozzájárul a növekedés és a munkahelyteremtés ösztönzéséhez az EU-ban és Kanadában. Az ellenzők szerint a megállapodás kiüresít demokratikus jogokat, környezet- és fogyasztóvédelmi előírásokat, és erősíti a multinacionális óriásvállalatok befolyását. Ilyen érvekkel utasítja el a megállapodást a 3,5 milliós, francia ajkú Vallónia kormánya is. Sokan viszont azzal vádolják a vallon vezetést, hogy belpolitikai célokból akadályozza az egyezséget.

Szakértők attól tartanak, hogy a CETA esetleges kudarca ellehetetleníti az Egyesült Államokkal, illetve Japánnal készülő uniós szabadkereskedelmi megállapodást is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.