Tovább marad posztján a Bank of England kormányzója

Mark Carney eredetileg 2018-ig vállalta a megbízatást.

MTI
2016. 10. 31. 19:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mark Carney, aki előzőleg a kanadai jegybank kormányzója volt, 2013. július 1-jén vette át a Bank of England irányítását, és eredetileg 2018-ig, vagyis öt évre vállalta a megbízatást, jóllehet a brit jegybanktörvény alapján nyolc évig, 2021-ig maradhatna posztján.

Carney hétfő este bejelentette, hogy korábbi vállalásánál egy évvel tovább marad tisztségében, mert szeretne hozzájárulni az Egyesült Királyság és az Európai Unió új kapcsolatrendszerének rendezett kialakításához. Hozzátette: döntése jelzi „a folyamatosság fontosságát is” az EU-val folytatandó kilépési tárgyalások idején.

A brit kormány a tervek szerint a jövő év első negyedének végéig bejelenti a lisszaboni szerződés 50. cikkelyének aktiválását. Az 50. cikkely szabályozza – és aktiválása hivatalosan elindítja – Nagy-Britannia kilépési folyamatát az EU-ból, és a tárgyalásokra kétévi időkeretet biztosít. Ennek alapján a brit EU-tagság 2019 első negyedében szűnhet meg, és Carney a hétfő esti bejelentés alapján közvetlenül ezután távozna.

Ez kompromisszumos megoldásnak tűnik. A Financial Times hétfőn ugyanis olyan értesülést közölt jegybanki forrásokat idézve, hogy Carney várhatóan a törvényileg lehetséges határidőig, 2021-ig marad posztján, mivel nem akar a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folytatandó tárgyalások közepén távozni tisztségéből.

Az 51 éves kanadai Carney személyében először került külföldi vezető az 1694-ben alapított Bank of England élére.

Mark Carney kivívta a kormányzó brit Konzervatív Párt brexit-párti szárnyának haragját azzal, hogy a brit EU-tagságról rendezett, a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert júniusi népszavazás kampányának idején, és a referendum óta is többször a brit EU-tagság megszűnésének gazdasági kockázataira hívta fel a figyelmet, nem kizárva az esetleges technikai recesszió lehetőségét sem.

A brexit-pártiak részről rendre elhangzó vádak szerint a politikai semlegességre kötelezett Bank of England a népszavazási kampányban e figyelmeztetésekkel a bennmaradást pártolók mellé állt. A brexit-tábor több prominens képviselője azonnali távozásra szólította fel a Bank of England kormányzóját, ám Theresa May miniszterelnök szóvivője hétfőn – még Carney bejelentése előtt – közölte, hogy a kormányfőnek töretlen a bizalma a jegybank vezetőjében.

Nemrégiben Carney is visszautasította az őt ért vádakat. A londoni alsóház pénzügyi bizottságának néhány hete tartott meghallgatásán kijelentette: ha a Bank of England egy adott tényezőről megállapítja, hogy az kockázatot jelent a brit gazdaságra, törvényben előírt kötelessége, hogy erre figyelmeztesse a parlamentet és a lakosságot.

A Bank of England a népszavazás óta újabb enyhítési ciklusba kezdett: augusztusban 0,25 százalékos történelmi mélypontra csökkentette alapkamatát a több mint hét évig érvényben tartott 0,50 százalékról, amely szintén mélységi rekord volt. A brit jegybank emellett 435 milliárd fontra (150 ezer milliárd forintra) emelte a mennyiségi enyhítésre fordítható állampapír-vásárlási keretet az addig kihelyezett 375 milliárd fontról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.