A CIG Pannónia megszerezte az MKB biztosítóit

A GVH engedélyezte, hogy a CIG Pannónia egyedül irányítsa az MKB két biztosítóját.

Szabó Dániel
2016. 11. 04. 17:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Engedélyezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. közvetlen egyedüli irányítást szerezzen az MKB Életbiztosító Zrt. felett, leányvállalata, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. pedig az MKB Általános Biztosító Zrt. felett – közölte a CIG Nyrt. az MTI szerint.

Az akvizícióról szóló szerződést idén október 7-én írták alá. Ennek értelmében a társaság az MKB Életbiztosító Zrt. 98,97 százalékát, leányvállalata, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. pedig az MKB Általános Biztosító Zrt. 98,98 százalékát vásárolja meg a Versicherungskammer Bayerntől.

A szerződésre a Gazdasági Versenyhivatal mellett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyére is szükség van, ez az eljárás már folyamatban van. Korábbi közlés alapján a CIG Pannónia abban reménykedik, hogy erre még az év végéig sor kerül.

A CIG két biztosítójának bruttó díjbevétele 18,3 milliárd forint volt 2015-ben, míg az MKB biztosítóké 9 milliárd. A CIG-társaságok csaknem 2 milliárd forintos bruttó működési költség mellett 775 millió forint adózott eredményt értek el, ezzel szemben a megvásárolt cégek költségei 2,7 milliárd forintot tettek ki, és 352 millió forint veszteséget könyveltek el. A CIG- és az MKB-biztosítók megközelítőleg azonos, 113 és 120 alkalmazottal működnek.

Viszont az MKB két biztosítója sokkal kevésbé hatékonyan dolgozott, mint a CIG. Előbbiek működési költségei ugyanis a díjbevétel 29 százalékát tették ki, addig a felvásárló biztosítóinál ez csak 17 százalék. A CIG számára azért érheti meg mégis a veszteséges cégek felvásárlása, mert ők alapvetően állami kedvezményre építő unit-linked (befektetési egységekhez kötött) életbiztosítást adtak el, míg az MKB biztosítói hagyományos biztosítási termékeket is nagy arányban értékesítettek, ahogy arról korábban a Portfólió is írt.

Az MKB-biztosítók, szemben az azonos nevű bankkal, még mindig külföldi kézben voltak, a Versicherungskammer Bayern Versicherungsanstalt des öffentlichen Recht tulajdonolta őket. A bankot idén nyáron adták el egy konzorciumnak, amelyben benne van egy fiatal tőkealap, a METIS, egy luxemburgi cég (Blue Robin Investments) mögött megbújt kínai-indiai befektetési társaság, és a CIG-hez tartozó Pannónia Nyugdíjpénztár. A három cég között 45-45-10 százalékban oszlik meg a tulajdonlás. Vagyis a mostani adásvétellel a bank birtokosi köréhez kerültek az MKB-biztosítók is.

Erről a CIG Pannónia vezérigazgatója, Kádár Gabriella a Portfóliónak korábban azt mondta, hogy a Pannónia Nyugdíjpénztárral fennálló partnerség a közös alapkezelőnk vezetésére, a keresztértékesítési lehetőségek, üzleti szinergiák kihasználására irányul. Nem szólnak bele egymás üzleti döntéseibe, így a biztosítók felvásárlásáról függetlenül döntöttek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.