Az MSZP a Fidesszel tartott

Most sem sikerült az ellenzéki összefogás, béna kacsa lehet a kötvényüzletet ellenőrző testület.

Wiedemann Tamás
2016. 11. 25. 12:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken tartotta első ülését a letelepedési kötvények rendszerét vizsgáló ellenzéki árnyékbizottság, amelyet az LMP, a Jobbik, a Liberálisok és az Együtt hívott életre. Furcsa módon az MSZP nem vesz részt a testület munkájában, a Fidesz és a KDNP távolmaradása eleve érthető volt. A letelepedésikötvény-üzlet legnagyobb támogatói ugyanis a kormánypartok, mivel az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes és kereszténydemokrata többségű összetételű bizottsága hozta meg azokat a döntéseket, amelyek kivételes helyzetbe hozták az állampapírokon busás haszonra szert tevő közvetítő cégeket.

A szocialisták távolmaradásával azonban ellehetetlenülhet a bizottság érdemi munkája, hiszen nincs jogszabályi kötelezettség arra, hogy a testületi ülésre meghívott hatóságok, mint például a bevándorlási hivatal, a titkosszolgálatok, az adósságkezelő képviselői meg is jelenjenek.

Staudt Gábor, a Jobbik frakcióvezető-helyettese az ülést követő sajtótájékoztatón bírálta, hogy nem működhetnek hivatalos parlamenti bizottságként. Szerinte ez egy MSZP–Fidesz-paktum következménye. A testület a tavaszi ülésszak végén jelentéssel szeretné zárni munkáját, addig pedig hatóságokat, a kötvénykibocsátó cégek képviselőit, politikai szereplőket hallgatna meg. Staudt szerint az árnyékbizottságot rotációs rendszerben elnöklik, a december közepére tervezett ülés elnökségét az LMP vállalta, s a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal illetékeseit szeretnék majd rajta meghallgatni a sajtó nyilvánossága előtt.

Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője azt hangoztatta: munkájuk bizonyítja, hogy kormánypártok nélkül is van népképviselet. „A Fidesz 2010 előtt az offshore-üzletek ellen volt, a kötvények esetében azonban megmaradtak, mert ez volt a kormánypárt érdeke” – hangsúlyozta. Az ellenzéki politikus jelezte, írásbeli kérdéssel fordul Rogán Antalhoz, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjéhez az ügyben, milyen személyes anyagi érdekeltsége van a letelepedési kötvényekben.

Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa, független országgyűlési képviselő egyszerű lopásnak minősítette azt, ami a kötvényekkel történik. Elmondta: vállalta annak megszervezését, hogy gazdasági szakértőkkel, nemzetközi jogászokkal tekintsék át a rendszer hátterét.

Sermer Ádám, a Liberálisok ifjúsági tagozatának (LiFT) elnöke a párt képviseletében közölte: konstruktívan kíván részt venni az anomáliákat feltáró munkában, hogy mielőbb meg lehessen szüntetni a letelepedési kötvények jelenlegi, veszélyes és kockázatos formáját.

A letelepedésikötvény-programmal eddig 4031 külföldi szerzett tartózkodási engedélyt hazánkban, a dokumentummal szabadon utazhatnak a schengeni övezetben. A közvetítő cégek több 112 milliárd forintos bevételre tettek szert, amelyből 36 milliárd forint közpénz, hiszen kamatot is fizet a magyar állam nekik, mivel hivatalosan ők jegyzik le a kötvényeket, és nem a külföldi befektető. A közvetítő cégek egy kivételével olyan offshore-helyszíneken van bejegyezve, mint a Kajmán-szigetek, Liechtenstein vagy éppen Ciprus. A valódi tulajdonosi kör ismeretlen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.