Búcsút intenek a letelepedési kötvényeknek?

Rogán Antal és Lázár János sem ismeri a korrupciógyanús program részleteit.

Markotay Csaba
2016. 11. 10. 21:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még az idén kivezetik a letelepedési kötvényeket, a kvóta ügyében tervezett alaptörvény-módosítás azonban – amit a kötvények kivezetése után már a Jobbik is gyorsan megszavazna – nincsen napirenden. Erről beszélt a csütörtöki kormányinfón Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a kérdésre, hogy szavaznának-e újra az alaptörvény-módosításról a letelepedési kötvény kivezetése után, ha azt a Jobbik pontosan ugyanabban a formában terjesztené be jövőre, ahogy kedden a kormány akarta elfogadtatni, azt nyilatkozta: ezt nem tudja megmondani.

Az már szerdán egyértelművé vált, hogy a Fidesz „elengedi” az alaptörvény-módosítást, pedig az érvénytelen népszavazás után ezt tették a kormányzati kommunikáció központi elemévé. Most a kormány inkább felkéri az igazságügy-minisztert, vizsgálja meg, hogy az alkotmányból, a sarkalatos törvényekből, illetve a ratifikált nemzetközi szabályokból milyen következtetések vonhatók le a kötelező betelepítési kvóta ügyében. Emellett várják az ügyben az Alkotmánybíróság (AB) véleményét is. Vagyis ha lehetséges, a kormány a hatályos alaptörvényből vonna le olyan következtetést, ami tiltaná idegen népesség tömeges betelepítését.

Ebben az esetben viszont okkal vethető fel a kérdés, mi szükség volt a majdnem 20 milliárd forintba került népszavazásra, illetve arra, hogy a sokszor emlegetett 3,36 millió ember akaratát az alaptörvényben is rögzítsék.

A letelepedésikötvény-programmal kapcsolatban egyébként teljes zűrzavar van a kormányon belül. Ahogy lapunk csütörtökön megírta, még a kötvényprogramot megalkotó Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter sincs tisztában a konstrukció részleteivel. Csütörtökön a Miniszterelnökséget vezető miniszter Rogán Antallal kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy „ismeri a letelepedési kötvény szabályait, szerintem nem tévedett”. „A letelepedési kötvény ötéves tartózkodást biztosít, a tartózkodási jognak öt év után vége van. Az hogy meghosszabbítható, na persze, hogyha ehhez az állam engedélyt ad” – közölte Lázár János. Ez azonban nem igaz, hiszen az a külföldi, aki magyar letelepedési állampapírba fekteti a pénzét, véglegesnek tekinthető letelepedési engedélyt kap Magyarországon, amely csak nagyon indokolt esetben, például bűncselekmény elkövetése esetén vonható vissza. Nem csak a jogszabályokban, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) honlapján is egyértelműen le van írva, hogy a „letelepedett határozatlan idejű magyarországi tartózkodásra jogosult”. Az ötéves szabály csupán az okmány érvényességi idejére vonatkozik, amelyet automatikusan meg lehet hosszabbítani minden egyes alkalommal. Ez csupán technikai kérdés.

Foghíjas egyeztetés

A letelepedési kötvények gazdasági és nemzetbiztonsági kockázatainak feltárására hivatott vizsgálóbizottság életre hívásáról tárgyalhatnak ma azok a pártok, amelyek eleget tesznek a Jobbik meghívásának. Túl sok szereplő nem lesz, a kormánypártok és az MSZP ugyanis már jelezte, hogy nem megy el az egyeztetésre, a frakciók közül egyedül az LMP ígérte részvételét. Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője korábban azt javasolta, hogy a tervezett vizsgálóbizottságban minden pártból olyan képviselők legyenek, akik rendelkeznek nemzetbiztonsági átvilágítással. Ez biztosítaná, hogy minősített adatokhoz is hozzáférhessenek és a titkosszolgálatok vezetőit is meghallgathassák. (K. M.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.