Egy hétig panamázhatott a cég

Az egyik letelepedési kötvényeket forgalmazó offshore cégnek busás hasznot hozhatott az elmúlt néhány nap.

Wiedemann Tamás
2016. 11. 07. 13:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Furcsa közjáték zajlott le az Országgyűlés gazdasági bizottságának mai ülésén, miután Bánki Erik, a testület fideszes elnöke visszavonatta azt a javaslatot, amelyet egyik párttársa múlt héten szavaztatott meg a bizottsággal. Bánki Erik külföldön volt egy hete, így nem vett részt a bizottsági ülésen, amikor a szintén kormánypárti Czomba Sándor, a testület alelnöke a letelepedési kötvények forgalmazásával megbízott Migrat Immigration Asia Ltd. (MIA) kérelmét az Egyebek napirendi pontba rejtve tolta át a bizottsági ülésen. Ebben az szerepelt, hogy a Ciprusban bejegyzett cég szeretné kiterjeszteni tevékenységének a Seychelle-szigetekre is, vagyis a közvetítő vállalkozás az adóparadicsomnak tartott szigetország állampolgárainak és cégtulajdonosainak is kínálná a magyar letelepedésikötvény-programot. Ez azoknak a külföldieknek adná meg a lehetőséget a magyar programban való részvételre, akiknek a többségi tulajdonában van egy, a szigetállamban bejegyzett offshore cég. Mindegy, milyen állampolgárságú az illető, ha cégtulajdonos a Seychelle-szigeteken, akkor a MIA-n keresztül szerződhet. A kötvényprogramban részt vevő offshore társaságok közös jellemzője, hogy országonként és állampolgárságra lebontva értékesíthetik a magyar letelepedési programot, vagyis nincsenek az adott területen versenytársaik. Eddig csak egy kivétel volt, a Cipruson bejegyzett Innozone Holdings Limited, amely a szigetország területén regisztrált gazdasági társaságok többségi tulajdonosai által beadott kérelmeket is intézhette. Ilyen lehetőséget kapott volna most az MIA a Seychelle-szigetekre érvényes bizottsági felhatalmazással.

Nem elképzelhetetlen, hogy a cégnek egy hét elég volt arra, hogy a kötvényprogramban részt venni kívánó offshore vállalatok tulajdonosainak elintézze a magyar letelepedési engedélyt, amellyel szabadon utazhatnak a schengeni övezetben. Ez azért lehetséges, mert sem a letelepedésikötvény-programot lehetővé törvény, sem a miniszteri rendelet nem tartalmaz világos menetrendet arra vonatkozóan, hogy miként lehet a korábban kiadott forgalmazási engedélyt visszavonni.

Ezt a gyanút erősítette meg Bánki Erik is, aki a bizottság mai ülésén azzal indokolta az egy héttel korábban kiadott engedély visszavonását, hogy a kormány a letelepedésikötvény-program megszüntetésén gondolkodik. Ez elég gyenge érv, hiszen már több mint egy hónapja tudni lehet, hogy a kormány megszünteti a kötvényüzletet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.