Ipari méretekben zajlik a falopás

A tüzelőkereskedelmet érintő szigorítások nem szorítják vissza az illegális kitermelést. Milliárdos a kár.

Illés József
2016. 11. 11. 20:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milliárdos nagyságrendű üzletté vált mostanra Magyarországon a falopás; már ipari méretekben, több százezer köbméteres mennyiségben zajlik. Az erdők megkárosításának fő szezonja a hideg időjárás megérkezésekor, a fűtési idény elején, a napokban kezdődött. A legveszélyeztetettebb a dél-dunántúli és az északkelet-magyarországi régió, de az ország egész területén jelen van ez a bűncselekménytípus – tudtuk meg szakértőktől.

Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője elmondta: a főváros térségében is találkoznak falopással. Budapest környékén évente ezer-ezerötszáz köbméter fa tűnik el. Emiatt a régióban évről évre tízmilliós kár keletkezik az erdőkben. Az elkövetők egy része maga vágja ki a kiszemelt fákat, mások pedig az erdőkben felhalmozott, a legálisan kitermelt faanyagot dézsmálják meg. A két elkövetési mód közül az illegális kitermelés okozza a nagyobb károkat, mert annak során az esetek többségében szakszerűtlenül történik a fakivágás és a példányok kiválasztása.

Arról is beszámolt a szakember, hogy a tolvajok általában egyszerre csak kisebb mennyiségű fát lopnak el, hogy az elkövetési érték a harmincezer forintos szabálysértési értékhatár alatt maradjon. Ezért tettenérés esetén kisebb pénzbüntetéssel megússzák a bűncselekményt. Ám naponta több szállítmányt is elvisznek az erdőből, így végül tetemes összegű kárt okoznak. Legkedveltebbek a bűnözők körében az akácfa és a tölgyfélék, mert ezeket a keményfafajtákat könnyen tudják értékesíteni tűzifaként. A fűtésre használható faanyag legális ára eléri a köbméterenkénti 20-25 ezer forintot. Így vélhetően az illegálisan forgalmazott fáért is jelentős összeget zsebelhetnek be a tolvajok.

Lomniczi Gergely megjegyezte: a bűnözők általában a piaci ár alatt kínálják a lopott fát. A vevők azonban az esetek többségében nem járnak jól a tőlük vásárolt áruval, mert az elkövetők becsapják az ügyfeleiket, és nem a kialkudott mennyiséget adják át. Ilyen ügyletek után pedig a károsultak nem reklamálhatnak.

A szóvivőtől megtudtuk, hogy az erdészetek az erdei utak lezárásával és a gyakori ellenőrzésekkel, illetve a rendőrséggel történő szoros együttműködéssel előzik meg a falopásokat. Ennek és a szigorodó bírósági ítéleteknek köszönhető, hogy a főváros környékén az elmúlt években fokozatosan javul a helyzet. Emellett a szakma nagy reményeket fűz a jelen fűtési szezon kezdetétől élesben beinduló faanyag-nyomonkövetési rendszerhez is – tette hozzá Lomniczi Gergely. A kereskedők fokozott ellenőrzése a tervek szerint az év végéig tart majd. Júliustól hatályosak az új faanyag-nyilvántartási szabályok, de csak mostantól kéri számon őket igazán szigorúan a szakhatóság. A kereskedőknek tudniuk kell azonosítani, kitől vásárolták a fát és kinek értékesítették, az erre vonatkozó információkat pedig öt évig meg kell őrizniük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.