Irakban is árulja a magyar állam a „letelepedést”

Továbbra is teljes gőzzel zajlik a magyar letelepedésikötvény-program reklámozása külföldön.

Wiedemann Tamás
2016. 11. 04. 5:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is teljes gőzzel zajlik a letelepedési magyar államkötvényprogram reklámozása külföldön – noha egy orosz nyelvű oldalon már azt is megírták, december 27-én lezárul az értékesítés. Az iraki Erbil városának egyik plázájában például néhány napja nyitott az egyik kötvényforgalmazással megbízott cég vagy partnere új irodát. A térség országainak állampolgárai számára az Arton Capital Kft.-t jelölte ki az Országgyűlés akkor még Rogán Antal (Fidesz) vezette gazdasági bizottsága az államnak veszteséget termelő kötvényprogramban való közreműködésre.

Az iraki iroda ügyében megkerestük Balogh Radosztinát, az Arton Capital ügyvezetőjét, aki lapunknak elmondta: nem tud az új iroda megnyitásáról, és az ő megbízásából biztosan nem is nyitottak új ügyfélszolgálati pontot Erbilben, de sok ügynökkel dolgoznak együtt. Azzal kapcsolatban, hogy megszűnhet a letelepedésikötvény-program, azt mondta, ő is csak annyit tud, amit a hírekben hall.

Eközben az is kiderült, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak nincsenek olyan adatai, amelyek alapján kiderülhetne, milyen nemzetiségű hatóság által kiállított erkölcsi bizonyítványt adtak le a kötvényprogramban részt vevő külföldiek. Lapunk azért kezdeményezett közérdekűadat-igénylést, mert kíváncsiak voltunk, hány külföldi volt még, aki nem a nemzetisége szerinti hivataltól kért büntetlen előéletet igazoló okiratot. Ahogy korábban beszámoltunk róla, egy karib-tengeri sziget hatóságai által kiállított erkölcsi bizonyítvány alapján kapott letelepedési engedélyt egy jogerősen elítélt orosz állampolgár. – Ezek az adatok az idegenrendészeti irat­anyagban találhatók meg, ugyanakkor erre vonatkozó törvényi rendelkezés hiá­nyában a hivatal ezekről külön nyilvántartást nem vezet, vagyis a kért adatokkal a kérdésnek megfelelő összesítésben és bontásban a hivatal nem rendelkezik – közölte lapunkkal a bevándorlási hivatal. Ez azért furcsa, mert az orosz állampolgárral kapcsolatos cikkünk megjelenése után a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, Dömötör Csaba komolytalan állításokon alapuló cikknek minősítette a Magyar Nemzetnek ezt az írását. Hozzátette, hogy a Belügyminisztérium már nemegyszer beszámolt a biztonsági előírásokról, amelyek szerint a kötvények vásárlóit többszörösen szűrik, a többi között a rendőrség, a nemzetbiztonsági szervek és a Terrorelhárítási Központ (TEK) is.

A biztonság kedvéért megkerestük a Belügyminisztériumot is, hiszen a tárca felügyeli a rendőrséget, a TEK-et és az egyik titkosszolgálatot, így elképzelhető, hogy ezek közül valamelyik szervnek mégiscsak vannak olyan adatai, amilyeneket a bevándorlási hivataltól kértünk. Válaszában a tárca sajtóosztálya közölte, hogy „a kérelmezőnek a Magyarországra történő beutazását megelőző állandó vagy szokásos tartózkodási helye szerinti ország hatósága által kiállított, büntetlen előéletet igazoló, hat hónapnál nem régebbi okiratot kell mellékelnie”. – Az okiratot kiállító nemzeti hatóságokról a bevándorlási hivatal nem vezet nyilvántartást, ezért az adatkezelő szerv nem rendelkezik a kért adatokkal a kérdésnek megfelelő összesítésben és bontásban – erősítette meg a Belügyminisztérium a hivatal álláspontját. Ez is arra utal, hogy a letelepedésikötvény-programban részt vevő külföldiek ellenőrzése sok kívánnivalót hagy maga után, s úgy tűnik, a kormányzati szerveknek pedig nem áll érdekükben a Fidesz által preferált offshore cégek óriási hasznot húzó üzleti tevékenységét fölöslegesen megnehezíteni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.