Jelentősen lassult a magyar gazdaság

A német autóipar most nem segített a magyar gazdaságon, a mezőgazdaságnak kedvezett a jó idő.

Wiedemann Tamás
2016. 11. 15. 8:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pesszimistább elemzőknek lett igazuk, akik a gazdasági növekedés lassulását jelezték előre. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az idei harmadik negyedévben 2 százalékkal bővült csak a gazdaság az előző év hasonló időszakhoz képest. (Az előző negyedévben még 2,6 százalékos volt az éves növekedés üteme.) Bár részletes adatokat csak később közöl a KSH, annyit már tudni lehet, hogy az ipar stagnálása és az építőipar egyelőre még gyenge teljesítménye aligha támogatta a növekedést. A nyári nem túl meleg időjárás azonban kedvezett a mezőgazdaságnak, és úgy tűnik, hogy a piaci szolgáltatások ágazatba besorolt cégek is növekedni tudtak. Ez utóbbi esetében nagy szerepe van a lakossági fogyasztás felfutásának.

Úgy tűnik, hogy egyfajta váltáson megy keresztül a magyar gazdaság, miután az ipari termelésben nem történt jelentősebb kapacitásbővülés, és nem érkezett új szerepelő, újabb autógyártó az országba. Emiatt az ipar nem képes akkora bővülésre, amely hozzájárulhatna a magyar GDP növekedéséhez. Ezt a szerepet a fogyasztás veheti át szépen lassan, azonban korántsem olyan mértékben, ahogyan az ipari termelés tette, mivel a bérek nagyobb mértékű emelkedésére van szükség ahhoz, hogy növekedhessen az elkölthető jövedelem. Ráadásul az EU-s támogatások nehézkesebb lehívása is megmutatkozik a lassuló növekedési statisztikákban.

Továbbra is azt látni a hazai gazdaságban, hogy a növekedésnek alig vannak belső erőforrásai, és a GDP-bővüléshez leginkább a német autógyártók és az Európai Uniótól érkező pénzügyi támogatások járulnak hozzá.

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője szerint jelentős volt a szórás az előrejelzők között, ami jól mutatja a bizonytalanságot (1,5-3,6 százalék közötti várakozások születtek). Negyedéves összevetésben a gazdaság 0,2 százalékkal tudott bővülni. „A lassuló növekedés többé-kevésbé várható volt, látva az elmúlt negyedév havi rendszerességgel közzétett adatait. Ezekből tudunk ugyanis csak egyelőre következtetni, hogy pontosan mi is hajtotta a növekedést, hiszen a részletes adatokat a KSH csupán december elején teszi majd közzé” – mondta az elemző. Virovácz Péter szerint miután az ipar teljesítménye stagnált, és az építőipar visszafogta a növekedést, a fogyasztás maradhatott az elsődleges húzóerő a gazdaságban, szerepe még jelentősebb lehetett a növekedésben, mint korábban. Eközben a gyengélkedő ipar miatt vélhetően a nettó export növekedési hozzájárulása mérséklődhetett az előző negyedévhez képest. „A beruházások tekintetében továbbra sem számítunk fordulatra, ugyanis a tavalyi évi magas bázis (uniós forráslehívás) miatt a GDP-növekedéshez való hozzájárulás negatív maradhatott” – tette hozzá. Mivel az ING előrejelzésénél kedvezőtlenebbül alakult a tényadat, ezért a korábban előrejelzett 2,3 százaléknál várhatóan mérsékeltebb lehet az idei év átlagos teljesítménye, hacsak nem tud a GDP-növekedés 3 százalék feletti teljesítményt hozni az utolsó negyedévben. Ehhez viszont jelentős beruházásbővülésre és az ismét erőre kapó iparra lenne szükség, megtámogatva kormányzati kiadásbővüléssel.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az első háromnegyed évben a növekedés szintén 2 százalék volt. Szerinte az utolsó negyedévben gyorsulhat a növekedés részben az ipar várhatóan jobb teljesítménye, részben a beruházások enyhülő visszaesése miatt, míg a fogyasztás tartósan húzhatja a gazdaságot. „Az egész évet tekintve azonban a GDP növekedése valószínűleg elmarad az eddigi 2,2 százalékos várakozásunktól” – közölte. Suppan Gergely szerint jövőre a növekedés érdemi gyorsulására számítunk, mivel a beruházások már nem lefelé, hanem felfelé fogják húzni a gazdaságot. A beruházásokat az EU-források lehívásának gyorsulása mellett a lakás-, iroda-, valamint állami beruházások érdemi felfutása és az újabb autóipari óriásberuházások élénkítik. A fogyasztás növekedése tartósan erős maradhat. „Ezzel szemben a külkereskedelmi egyenleg várható romlása jövőre feltehetően némileg fékezi a növekedést. Így összességében jövőre 3,3 százalékos bővülésre számítunk, azonban a bérek két számjegyű növekedése esetén lényegesen gyorsabb lehet a gazdasági növekedés” – közölte. Az elemző arra számít. hogy 2018-ban a belépő új autóipari kapacitások hatására 4 százalék közelébe gyorsulhat a gazdasági növekedés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.