Kevesebb pénzt kaptak a gazdák

A piaci és a vidékfejlesztési támogatás csaknem 40 milliárddal csökkent.

Tóth László Levente
2016. 11. 08. 13:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Agrár- és vidékfejlesztésre ez év első félévében összesen 366,4 milliárd forintot fizettek ki, 8 milliárd forinttal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában – derül ki az agrártárca és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) adataiból. Az agrártámogatások zöme, 225 milliárd forint továbbra is közvetlen termelői támogatás volt, ami 14,4 milliárddal nagyobb a tavalyi első félévihez képest. A közvetlen támogatások jogcímein megvalósult 57,8 milliárd forint kifizetés pedig a múlt évi összeget 14,5 milliárd forinttal haladta meg. A két említett kifizetési többlet összesen 28,9 milliárd forint.

Ennél is több azonban az a mínusz 33,4 milliárd, amennyivel kevesebbet a vidék fejlesztését célzó és halászati programokra fordítottak – 76 milliárd forintot – az előző évihez képest. A különbözet 4,5 milliárd forint és negatív előjelű. A 8 milliárdos csökkenés másik fele – 3,5 milliárd – a piac szabályozásáért felelős piaci és egyéb támogatások kifizetéseinek 7,5 milliárdra történt megcsappanásából tevődik össze. Utóbbi 3,5 milliárd és a fent említett 33,4 milliárd forint összesen csaknem 40 milliárd. Ez azért fontos, mert hiába is volt növekedés egyéb jogcímen, a piaci és a vidékfejlesztési támogatások kifizetése együttesen akkor is ennyivel csökkent.

Az agrár- és vidékfejlesztési támogatások keretében idén az első félévben kifizetett összeg 79,5 százaléka, 291,3 milliárd forint európai uniós forrásból, 20,5 százaléka, 75,1 milliárd forint pedig a hazai költségvetésből származott – hívták fel a figyelmet az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kutatói. Véleményük szerint a vidékfejlesztési és halászati programok támogatási kifizetéseinek csökkenése részben abból adódik, hogy a vidékfejlesztési és halászati programok az új hétéves tervezési és programozási ciklusban módosultak, a korábbi Darányi Ignác Vidékfejlesztési Programot a Vidékfejlesztési Program váltotta fel. Az új tervezési ciklusban pedig a 2014–2020-as Vidékfejlesztési Programra csak 2016 második negyedévében kezdődtek meg a kifizetések. Összességében 74,2 milliárd forintot juttattak el a kedvezményezettekhez június végéig. A 2007–2013-as programozási időszak Halászati Operatív Programjának intézkedéseire ugyanakkor ez év első felében is folyósítottak támogatást, összesen 1,8 milliárd forintot, ami az előző évi támogatási összeg több mint kétszerese. Ebből a kettő kifizetésből jön össze a korábban már említett, vidék fejlesztését célzó és halászati programokra fordított 76 milliárd forint. Ezzel szemben – emlékeztettek – az előző év azonos időszakában a Darányi Ignác Vidékfejlesztési Program keretében gördülékenyen haladtak a folyósítások, összességében 108,6 milliárd forint összegben.

Az elemzők rámutattak arra is, hogy a Magyar Halgazdálkodási Operatív Programra tavaly és idén sem történt kifizetés az első félévben. Ez a kezdetek nehézségeit mutatja, mivel a 2007–2013-as programozási időszakhoz köthető Halászati Operatív Program helyett a kedvezményezettek már a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program keretében igényelhetnek támogatást az új ciklushoz kapcsolódóan. A források háttere sem ugyanaz: míg előbbit az Európai Halászati Alapból nemzeti hozzájárulással kiegészítve finanszírozták, utóbbi európai uniós alapja az Európai Tengerügyi és Halászati Alapra módosult, de a hazai költségvetésből történő kiegészítés továbbra is megmaradt.

A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program célja a biodiverzitás megőrzése, esetlegesen növelése s a környezetterhelés csökkentése. Mindezt alternatív energiák használatával, a hagyományos tógazdasági haltermelés versenyképességének növelésével, az intenzív és innovatív precíziós haltermelés fejlesztésével, a halfeldolgozás és a konyhakész halkészítmények gyártásának támogatásával, a hazai halfogyasztás növelésével kívánják elérni. Ehhez kapcsolódik a halgazdálkodás szereplői közötti vertikális és horizontális együttműködés, illetve a kutatás és a tudástranszfer támogatása. A program keretében viszont még nem írtak ki pályázati felhívást 2016. június 30-ig, így kifizetés sem történhetett az első félévben.

A kutatók szerint a piaci és egyéb támogatások kifizetéseinek csökkenését – a támogatási keretből kifizetett 7,5 milliárd az előző évinek a 68,7 százaléka – főként az agrárpiaci támogatások közül az uniós forrásból finanszírozott belpiaci intézkedések hozzávetőlegesen 45 százalékos mérséklődése okozta. A számottevő csökkenés hátterében a belpiaci intézkedések közül a borászati ágazat támogatásának jelentős, 81,8 százalékos zuhanása állt. A kiegészítő nemzeti támogatással működő programok nemzeti részére ugyanis az előző évi kifizetésnél 14,3 százalékkal kevesebb, 4,2 milliárd forint támogatási összeget fizettek ki idén az első hat hónapban a hazai költségvetésből, külpiaci intézkedésekre pedig a tavalyihoz hasonlóan idén sem történt kifizetés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.