Megállapodhatnak az olajországok

Befagyhat az olajkitermelés, még Szaúd-Arábia is hajlandó engedni Iránnak. Minden a perzsákon múlik.

Szabó Dániel
2016. 11. 18. 20:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy a világ olajkitermelő országait tömörítő OPEC 2008 után először megállapodjon arról, hány millió hordó olajat termeljenek. Irán korábban 4-4,2 millió hordós kitermelésre tartott igényt, most 3,92 milliót ajánlottak a perzsa országnak, írja a Reuters.

Irán egyelőre nem reagált az ajánlatra, de az olajnagykövetük azt közölte a pénteki találkozó után, hogy optimisták. Ebből a szakértők arra következtetnek, hogy november 30-án a legközelebbi bécsi találkozón már dűlőre juthatnak.

Eddig a szunnita középhatalom Szaúd-Arábia és a síita rivális Irán torzsalkodásáról szólt az egyezmény körüli vita. Ugyan most még az öbölországok azt szeretnék, ha a perzsák csak 3,6 millió hordót termelnének – ez pont annyi, amennyit a világpiacra jelenleg beöntenek–, de várhatóan a megállapodás érdekében besorolnak a szaúdiak mögé.

Az olajárválságot elsősorban az idézte elő, hogy a várakozásokkal ellentétben nem csökkent az olajlelőhelyek száma, sőt, újabbakat találtak. Ehhez társult az, hogy Rijád egy merész húzással ki akarta iktatni a rivális olajtermelőket: tavaly elkezdték elárasztani a piacot, ami túlkínálathoz vezetett, ez pedig lenyomta az olaj árát. Mivel a kitermelés egy bizonyos bevétel alatt már nem érte meg a kisebb piaci szereplőknek, ettől a szaúdiak azt várták, hogy felhagynak a kitermeléssel. Egy darabig működni látszott a terv, mert az alacsony ár miatt sokan fokozták a bányászatot, ami még lejjebb tolta az árakat.

Ez kivégezte több olajország gazdaságát, Venezuelában például 700 százalékos lett az infláció, energiaválság alakult ki, míg az orosz gazdaság is beleremegett a csökkenő bevételekbe. Rijád beáldozta a tartalékait, hogy a kivéreztetés után egy, a dominanciáját erősítő egyezségbe kényszerítse a többi OPEC-tagot. 

A terv ott borult meg, hogy januárban feloldották a több évtizedes – Iránra kivetett – nyugati exporttilalmat. Teherán kihasználva a történelmi lehetőséget, hogy az örök ellenség Szaúd-Arábiának keresztbe tegyen, valamint a világpiacról végre becsorgó olajmillióknak megörülve, kitermelésbe kezdett. Így még több szénhidrogén forgott a piacon, a túlkínálat gazdasági logikája még lejjebb tolta az árakat. Iránt pedig nem hatja meg, hogy ez jóval kevesebb pénz, mint amennyit a visszafogottabb termeléssel kereshetne: eddig ugyanis alig volt bevételük az exportból, a semminél pedig minden több.

A mostani megállapodás az ország kapacitásához közel van, ráadásul nagyobb szeletet jelent a számukra.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.