Napenergia: gyenge évet zárhat az ágazat

Túlzottan magasnak tartja a szakma a napelemek után fizetendő termékdíjat.

Illés József
2016. 11. 02. 17:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbiaknál gyengébb évet zárhat idén a napenergia-szektor. Az elmúlt két esztendőben évről évre megduplázódott országunkban a szolárrendszerek kapacitása – az összteljesítmény 2015 végére már elérte a 150 mega­­wattot –, ebben az évben viszont már az is jó eredmény lesz, ha szinten marad a termelés, tudtuk meg a Manap Ipar­ági Egyesület elnökétől. Szolnoki Ádám elmondta: idén egyebek mellett az zavarta meg a piac működését, hogy a kormány az Otthon melege program keretében kisebb összegű, pontosan meg nem határozott nagyságú támogatást hirdetett meg a napenergia hasznosításának elterjesztése céljából. Ez a pályázati lehetőség arra elegendő volt, hogy hamis várakozásokat gerjesszen a kis méretű naperőművek telepítését tervezők körében. Ahhoz azonban már kevés volt, hogy fellendítse az iparágat. Így sokan elhalasztották a beruházásaikat a megszerzendő támogatásban bízva, amelyhez végül nem jutottak hozzá. A szakember hozzátette: az sem segíti a napenergia üzletág bővülését, hogy bizonytalan a jogszabályi környezet, s a kormányzat időnként visszamenőleges hatályú törvényekkel gátolja az ágazat fejlődését.

Szolnoki Ádám arról is beszámolt, hogy a szakma továbbra is túlzott mértékűnek tartja a napcellákra kivetett termékdíjat. A kabinet tavaly a napelemekre kilogrammonként 114 forintos környezetvédelmi termékdíjat rótt ki, ami európai mércével mérve is kiemelkedően magas összeg. Emellett a kevésbé veszélyes hulladéknak számító napcellákat terhelő adó kétszer akkora, mint például az erős szennyező anyagokat tartalmazó akkumulátorok termékdíja.

Úgy tudjuk: az iparágban tevékenykedőknek továbbra sincs információjuk arról, hogy mire költötte a kormány azt a csaknem kétmilliárd forintot, amit eddig termékdíjként szedett be a szektortól. A díj bevezetése óta eltelt csaknem két év alatt ugyanis nem sikerült megoldania a kormányzatnak még a sérült, illetve leszerelt napelemek újrahasznosítását sem. Annak ellenére, hogy a sarc kirovásának a kabinet részéről az volt az egyik legfőbb indoka, hogy meg kell teremteni az újrahasznosítás anyagi hátterét.

Az elnök arról is beszélt, hogy jövőre több európai uniós forrásból is számíthat támogatásra a szolárszektor, a pályázatok részletei azonban egyelőre nem ismertek. Erről szakmai körökben azt állítják, hogy az uniós pénzek megszerzésére már a kormányközeli körökben is készülnek. Lapértesülések szerint egyszerre négy új társaságot is bejegyeztek például a Sánta János érdekkörébe tartozó, a trafiktörvény kedvezményezettjei közé sorolt, dohánykereskedelemmel foglalkozó Continental-csoport központi címén. A 3-3 millió forint törzstőkével alapított vállalkozások fő profilja a villamosenergia-termelés, ami elüt a csoportétól. A Lázár János kancellária­miniszter dohányügyi tanácsadójaként számon tartott Sánta János birodalmának eddigi tagjai ugyanis döntően a dohányágazatban ténykednek. Az újonnan alapított kft.-k a Solarbeam, Solarbelt, Solarbird és Solardeck névre lettek keresztelve. Lapunk a napenergia-üzletben való megjelenéssel kapcsolatban korábban megkereste a Continental-csoportot, ám kérdéseinkre nem kaptunk választ a vállalattól.

Ugyancsak az iparágból származó információink szerint a kormányzati hátszelű szolárcégek az elkövetkező években szinte bizonyosan tetemes bevételre tehetnek szert. A kormány ugyanis állami és önkormányzati megrendelések formájában a napenergia-iparban osztaná szét az elkövetkező években az egyes operatív programokban elkülönített több száz milliárd forint uniós forráshoz hasonlóan annak a mintegy kilencvenmilliárd forint vissza nem térítendő támogatásnak a jelentős hányadát is, amelyet eredetileg a lakosság kapott volna a lakások energetikai korszerűsítésére az Európai Uniótól. Ennek a keretnek az átcsoportosítását azonban egyelőre nem hagyta jóvá Brüsszel.

Szakértők úgy vélik: a befektetések megtérülése a naperőművek esetében az uniós támogatásoktól függetlenül is szinte garantált, miután a mostani kötelező áramátvételi rendszert (kát) januártól felváltó zöldenergia-termelési és -támogatási rend, az úgynevezett metár is előírja az ilyen erőművekben termelt villamos energia kiemelt áron történő felvásárlását a helyi áramszolgáltatóknak. Míg az erőművi átlagár kilowattóránként 15-20 forint körül mozog, addig a nap­energiával előállított áramért a szolgáltatóknak 31,77 forintot kell fizetniük, s ez az átvételi ár az új szabályok szerint ja­nuártól minden évben növekszik majd legalább az infláció mértékével. Így a szolárbefektetéseknél könnyen elérhető az évi legalább 10 százalékos hozam. Vagyis átlagosan tíz év alatt megtérül a többnyire huszonöt évig működőképes naperőművek telepítése. Ezért hosszú távon kifejezetten vonzó üzletágról van szó, miután a kormány az erőműveknek huszonöt évig garantálja is a napcellákkal termelt villamos energia átvételét. A zöld­áram-felvásárlás többletköltségeit pedig továbbra is az ipari fogyasztókkal fizetteti meg a kabinet. Emellett a naperőművek telepítése elé nem állít a kormány olyan adminisztratív korlátokat, mint a szélerőművek esetében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.