Nehéz kilépni az adósságcsapdából

A román kormány alkotmányossági óvást emelt a frankhitelek kivezetése ellen.

2016. 11. 02. 18:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem várt akadályok tornyosulnak Romániában a svájci frankban felvett hitelek kivezetése előtt, amit pedig a parlament ellenszavazat nélkül szavazott meg. A bukaresti szakértői kormány megtámadta az alkotmánybíróságon a jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy a szerződéskötéskor érvényes árfolyamon váltsák át lejre a frankkölcsönöket. A Dacian Ciolos vezette kabinet eredetileg „szociális intézkedésként” támogatta a törlesztésre képtelen magánszemélyeknek nyújtandó kedvezményt, a parlament azonban törölte a tervezetből azt az előírást, hogy csak a jövedelmük 50 százalékánál nagyobb törlesztőrészletet fizető frankhitelesek legyenek jogosultak az előnyös konverzióra. Kikerült a végleges törvényszövegből az a feltétel is, amely a 250 ezer franknál kisebb hitelekre korlátozta volna a rendelkezés hatályát.

A miniszterelnök közölte: kormánya nem azért emelt alkotmányossági kifogást, mert nem ért egyet a jogszabállyal, hanem mert szerinte a törvény gyakorlatba ültetése előtt tisztázni kell bizonyos „alkotmányos sebezhetőségeket”. Cio­los elmondta, nem szeretnék, ha a hitelátváltásnak nem az adósságcsapdába került hitelesek, hanem a frank árfolyamával spekulálók lennének a haszon­élvezői. – A svájci frankban eladósodott több tízezer hiteles közül kétszázan 250 ezer franknál nagyobb kölcsönt vettek fel, összesen 1 milliárd lej (222 millió euró) értékben. Ehhez képest az összes frankhitel ötmilliárd lejre rúg – jelentette ki a technokrata kabinet feje, hozzátéve: nem szeretnék, ha a kereskedelmi bankok azután támadnák meg a törvényt a taláros testületnél, hogy már hatályba lépett.

A kormányfő bejelentése után az adósok számára előnyös hitelátváltást határozottan ellenző Román Nemzeti Bank (BNR) igyekezett hangsúlyozni, hogy a jogszabály tulajdonképpen a spekulánsokat hozza kedvező helyzetbe. A jegybank feltárta, hogy az 51 ezer romániai frankhiteles közül negyven banki ügyfelet tartanak nyilván, aki egymillió franknál nagyobb összegű hitelt vett fel, további kétszáz hiteles pedig 0,5 és 1 millió frank közötti összeget kölcsönzött pénzintézetektől. Azt már Eugen Radulescu, a BNR pénzügyi stabilitásért felelős igazgatója hozta nyilvánosságra, hogy egy kereskedelmi bank ügyfele azért igényelt egymillió frankos kölcsönt, hogy részvényeket vásároljon a Transelectrica állami áramszolgáltatónál. Amúgy a központi bank szerint a „történelmi árfolyamon” való lejre váltás nyomán 1,2 milliárd eurós veszteséget szenvednének el a bankok, az intézkedés továbbá kamatemelésekhez vezethet, és megingathatja a lej árfolyamát.

Gazdasági elemzők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az eljárás diszkriminatív, mivel nem vonatkozik az egyéb devizában felvett kölcsönt törlesztő hitelesekre – köztük arra a 360 ezer banki ügyfélre, aki euróban igényelt hitelt, összesen 9,5 milliárd euró értékben. Emi­lian Duca bukaresti közgazdász azonban úgy látja, hogy a hitelátváltást elősegítő jogszabállyal a román parlament jogosan sietett a bajba jutott adósok segítségére, annál is inkább, mivel a pénzintézetek évekkel ezelőtt túlságosan nagy reklámot csaptak a frankhiteleknek. Az adósok törlesztőrészlete pedig mára az eredeti háromszorosára rúg.

Közben nem jó hír a romániai eladósodottak számára az sem, hogy az alkotmánybíróság részben alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy a hiteles önként átadja a banknak az ingatlanát, és ezzel megszabaduljon a teljes adósságától. Az elsétálási törvény alkalmazását az azt ellenző bankoknak úgy sikerült megtorpedózniuk, hogy beperelték a hitelcserét kérő ügyfeleiket, majd közel ötszáz alkotmányossági kifogást emeltek a jogszabály ellen. A bukaresti bírói testület megállapította, hogy sérti az alaptörvényt az a kitétel, amely az ingatlan értékvesztését is a kockázatmegosztás indokai közé sorolja. Ugyanakkor a törvény számos más rendelkezésének alkotmányosságát csak azzal a feltétellel fogadták el az alkotmánybírák, ha a bíróság ellenőrzi, hogy a szerződésszerű teljesítést olyan körülmények akadályozzák-e, amelyeket a hitelfelvételkor nem lehetett előre látni. Az elsétálás akadályoztatásával magyarázható, hogy a jogszabály idén májusban történt kihirdetése óta mindössze négyezren éltek ezzel a lehetőséggel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.