Nem a Mol–INA-ügy határozza meg a horvát–magyar kapcsolatokat

A horvát kormány szerint a cég körüli nézeteltéréseket félreteszik a két ország közötti egyéb ügyekben.

Szabó Dániel
2016. 11. 30. 16:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A horvát kormány azt szeretné, ha az INA horvát olajvállalat és a Mol magyar olaj- és gázipari társaság közötti nyitott kérdéseket el lehetne választani Horvátország és Magyarország más vonatkozású kérdéseitől – idézi Andrej Plenkovic miniszterelnök szerdai, zágrábi sajtótájékoztatóján tett kijelentését az MTI.

Plenkovic megismételte korábbi kijelentését, miszerint az INA Horvátország számára stratégiailag fontos vállat, és kulcsfontosságú az ország gazdaságában. Hozzátette: Zágráb bízik a Mol–INA-ügyben folyó döntőbírósági eljárás pozitív kimenetelében, és olyan megoldást keres, amely lehetővé teszi a horvát vállalat számára, hogy nyereségesen tudjon működni. Ezt pedig párbeszéddel és széles körű konszenzussal akarják elérni – hangsúlyozta.

A kormányfőt egy újságíró kérdezte a horvát belpolitikát az elmúlt években jelentősen meghatározó kérdésről. 2009-ben ugyanis le kellett mondania Ivo Sanader jobboldali miniszterelnöknek, miután felmerült, hogy kenőpénzt fogadott el, amikor a Mol megvásárolta az ország olajtársaságát. Idén pedig azért alakult ki kormányválság, mert Tomislav Karamarko miniszterelnök-helyettes feleségéről derült k, hogy a pénzért lobbizott a Molnak. 

A horvát sajtóban az elmúlt időszakban több cikk is megjelent arról, hogy a horvát állam visszavásárolná a vállalatot. A pletykákat pedig felerősítette, hogy Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója kedden azt nyilatkozta a Handelsblatt német üzleti lapnak, hogy bár megegyezésre számít a horvát kormánnyal az INA ügyében, nem zárja ki, hogy végül eladják a részesedésüket a vállalatban, ha továbbra sem „látják őket szívesen” Horvátországban. Ez utóbbi kijelentése leginkább arra vonatkozik, hogy 2013-ban a helyi hatóságok nemzetközi elfogatóparancsot kértek ellene, hogy vizsgálják, részt vett-e Sanader állítólagos lefizetésében. 

Hernádi Zsolt kijelentésére nem akart reagálni Plenkovic. Szerinte a Mol-vezér csak médiakijelentést tett, ezt pedig a horvát kormány tudomásul vette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.