Nem bíznak a nyugdíjban a fiatalok

Egyelőre nem világos, van-e stratégiája a szaktárcának a probléma megoldására.

Hajdú Péter
2016. 11. 12. 16:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar fiatalok többsége úgy véli, hogy nem lesz tisztességes nyugdíja, a visszafordíthatatlannak tűnő demog­ráfiai folyamatok miatt ugyanis túlságosan kevés aktív korú lesz, mire ők nyugállományba kerülnek – olvasható a CLB biztosítási alkuszcég fölmérését ismertető közleményben. A nem reprezentatív tanulmány szerint nemcsak a legfia­talabbak vannak elkeseredve, hanem a 35–40 év közötti korosztály képviselői is. Ők két problémát látnak maguk előtt. Egyrészt arra számítanak, hogy az idő előrehaladtával egyre jobban kitolódik a nyugdíjkorhatár, másrészt pedig ők is olyan alacsony összegű állami ellátásra számítanak, amelyből képtelenség megélni.

A felmérés egyik meglepő eredménye szerint a fiataloknak fogalma sem volt arról, hogy az európai országok többségében – még az olyan, fejlett gazdaságú államokban is, mint például az Egyesült Királyság – alig valamivel magasabb az átlagos állami nyugellátás mértéke, mint nálunk. A briteknél például havi 484 euró, azaz hozzávetőleg 150 ezer forint, ami alig 30 ezer forinttal haladja meg a 120 ezer forintos magyar átlagnyugdíj összegét. (Igaz, Ausztriában és Hollandiában ennek több mint kétszerese a havi járadék átlagos összege: 302 ezer, illetve 334 ezer forint.) Azzal azonban egyre többen vannak tisztában, hogy a nyugat-európai orszá­gokban nem is ebből élnek igazán jól az idős emberek, s járják be a világot, hanem az időben elkezdett takarékos­kodásnak, magánnyugdíjpénztári befizetéseiknek köszönhetően élnek jómódban.

A CLB értékesítési és kommunikációs igazgatója, Németh Péter lapunknak arról beszélt, hogy hazánkban az öngondoskodási formák még igencsak gyerekcipőben járnak, s irántuk leginkább a középkorúak érdeklődnek. Tapasztalataik szerint a húszas éveikben járó fiatalok tisztában vannak ugyan azzal, hogy nyugdíjas korukban nem lesz elegendő az állami ellátás a színvonalas élethez, tehát valamiféle megtakarításra lesz szükségük idős korukra, de föl sem vetődik bennük, hogy olyan pénzügyi konstrukciókban gondolkodjanak, mint a nyugdíjbiztosítás, nyugdíj-előtakarékossági számla nyitása. Sokkal inkább ingatlanvásárlást terveznek, illetve félreraknak a jövedelmükből.

A szakember arra számít, hogy a kifejezetten nyugdíjcélra kialakított konstrukciók iránti érdeklődés a közeli jövőben ívelhet föl a fiatalabb nemzedék körében. Ennek oka, hogy ez a generáció idegenkedik a biztosítási ügynököktől, akik jellemzően értékesítették e pénzügyi termékeket. Az idei évtől azonban lehetővé vált, hogy a fiatalok körében népszerű interneten is értékesítsék a nyugdíj-előtakarékosságot célzó pénzügyi megoldásokat, így jó esély van arra, hogy körükben is nagyobb lesz az érdeklődés ezen termékek iránt.

Az idő előrehaladtával azonban változik a hozzáállás is, így a 35–40 év közöttiek már kifejezetten keresik a nyugdíjcélú megtakarítási lehetőségeket. Nekik még elegendő idejük van arra, hogy megfelelő vagyont halmozzanak föl nyugdíjas korukra. A leg­elkeserítőbb helyzetben az idősebb generáció van, akiknek már olyan kevés idejük van hátra a nyugdíjig, hogy nem is érdemes takarékossági programot indítaniuk. Ők arra számítanak, hogy a nyugdíj mellett dolgozniuk is kell majd, hogy tisztességesen megélhessenek, illetve attól tartanak, hogy szép lassan értékesíteniük kell életük során fölhalmozott vagyontárgyaikat, hogy ebből a bevételből egészítsék ki csekély nyugellátásukat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumát is megkerestük, hogy megtudjuk, milyen stratégiát dolgoztak ki a jövőbeni nyugdíjproblémák megoldására – különösen most, hogy a bérek közterheinek csökkentésében gondolkodik a kormány –, de nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.