– A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Szent István Egyetem (SZIE) együttműködésről döntött a napokban. Mit kell érteni ez alatt?
– Arról írtuk alá a megállapodást, hogy az egyetem Élelmiszertudományi Karán élelmiszerlánc-biztonsági kockázatkezelési kihelyezett tanszék jön létre, továbbá a felek fejlesztik a magyar élelmiszerlánc-biztonságot a termőföldtől az asztalig. Az új tanszék vezetője Kasza Gyula címzetes egyetemi tanár, a Nébih elnöki megbízottja. Az új tanszéken specifikus előadásokra és széles körű gyakorlati tapasztalatszerzésre nyílik lehetőség. Legfontosabb célja a hatékony utánpótlás-nevelés, megfelelő elméleti és gyakorlati felkészültségű élelmiszermérnök szakemberek képzése, valamint tudományos kutatások-fejlesztések elősegítése.
– Hogy néz majd ki a mindennapokban az együttműködés?
– A két szervezet közösen vállalja többek között a különféle szintű képzésekben, a tudományos, a kutatási-fejlesztési feladatokban, a szaktanácsadói munkákban való együttműködést. A két intézmény feladatként határozta meg továbbá egy hosszú távú élelmiszerlánc-biztonsági oktatási stratégia kidolgozását és megvalósítását, valamint szakmai továbbképzések, tudományos és ismeretterjesztő konferenciák, rendezvények szervezését.
– A 2013-ban elfogadott tízéves nemzeti élelmiszerlánc-biztonsági stratégia új alapokra helyezte az élelmiszerlánc-biztonságért felelős szereplők viszonyát. A megszüntetni kívánt Nébih pedig jelenleg évente kétszázezer laboratóriumi vizsgálatot végez.
– Ez csepp a tengerben. De ne becsüljük le a Nébih szerepét: ez egy nagyon komoly szervezet, amely a lakossági érdekeket szolgálja egészségügyi szempontból. Nagyon jól megfogalmazott a „termőföldtől az asztalig” mondat is. Régebben főleg az élelmiszertermékeket vizsgálták, jelenleg azonban az első vizsgálati hely a talaj, ellenőrzik például a növényvédőszer-maradványokat is egészen az asztalra kerülő élelmiszerek biztonságáig.
– Igen, ez fontos, de a szakemberek szerint napjainkban már elengedhetetlen lenne, hogy a nappaliból vagy a piacon egy alkalmazással azonnali, hiteles információkat nyerjünk bármilyen élelmiszer eredetét és összetételét illetően. A valóság ezzel szemben az, hogy a fogyasztó hiába próbál utánanézni egyes élelmiszerek eredetének, erre nincs lehetőség. Végül is lehetetlen lenne?
– Nem.