„Rossz ötlet a rubelalapú elszámolás”

Oroszország kihagyná a dollárt a kereskedelmi ügyletekből, de ez csak Moszkvának kedvezne.

Illés József
2016. 11. 12. 10:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Értelmetlen lépés lenne áttérni Magyarország és Oroszország között a rubel-, illetve forintalapú elszámolásra. Egy ilyen váltás ugyanis a magyar gazdaságnak nem tenne jót, csak Moszkva húzhatna hasznot az átállásból – nyilatkozta lapunknak Mellár Tamás. A közgazdászt annak kapcsán kérdeztük, hogy Nyikolaj Livencev orosz kereskedelmi tanácsos a Figyelőnek adott interjújában felvetette, ha a magyar kormányzat úgy véli, lehetséges megvitatni a két ország gazdasági kapcsolataiban a nemzeti valutákban (rubelben és forintban) való kölcsönös elszámolást, akkor Oroszország kész a konzultációra.

Orosz részről hangsúlyozzák, hogy álláspontjuk szerint ez az elszámolási mód nemcsak csökkenti a konjunkturális kockázatokat, hanem más előnyöket is kínál, például a turizmusban, a bankszférában, az energetikában. A rubelben és forintban való elszámolás továbbá bővítheti a külkereskedelemben használatos különféle pénzügyi eszközök listáját. Kikapcsolva a nemzeti valuták dollárra vagy euróra való átváltásának állomását, a nemzeti valuták közvetlen árfolyamjegyzésével elkerülhetővé válnak a (dollár/euró) konver­ziós veszteségek – mondta a kereskedelmi tanácsos.

Mellár Tamás úgy véli: magyar részről egyebek mellett azért lenne kockázatos a váltás, mert az orosz fizető­képesség-romlás esetén egész gazdasági ágak – például a mezőgazdaság, illetve a gyógyszeripar – kerülhetnének nehéz helyzetbe. A közgazdászprofesszor hozzátette: nem lenne szabad visszaforgatni az idő kerekét, és ismét elkezdeni a „rubel viszonylatban eladható” árucikkek gyártását. Inkább arra kellene törekedni, hogy a magyar termékek és szolgáltatások a dollár- és euróelszámolású piacokon is megállják a helyüket. Arról nem is beszélve, hogy Oroszország ellen jelenleg embargó van érvényben az Európai Unió tagállamai részéről is, így rendkívül korlátozott piacról beszélhetünk. Mindezek mellett – jegyezte meg a közgazdász – országunk az euró bevezetése előtt áll, így illene megkérdeznünk Brüsszel álláspontját is a rubel–forint elszámolás bevezetéséről.

Mellár Tamás nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy az orosz törekvés mögött egyebek mellett az áll, hogy Moszkvának ne kelljen a közösségi valutában folyósítania azt a tízmilliárd euró hitelt, amelyet a paksi atomerőmű bővítéséhez venne fel Magyarország. Az összeget ugyanis egyszerűbb és olcsóbb lenne rubelben kifizetnie Oroszországnak.

A Magyarországra irányuló orosz export hozzávetőleg 85 százalékát az energiahordozók forgalma teszi ki. Ebben leginkább érintettek a gázt importáló magyar állami energetikai vállalatok és a kőolajat behozó Mol Nyrt. Olajpiaci szakértőktől megtudtuk: a Mol számára értelmetlen lenne az áttérés a rubelalapú elszámolásra, mert működése a dollárelszámoláson alapul. Egy újabb valuta és az annak alkalmazásával járó árfolyamkockázat terhet jelentene a vállalatnak – vélik hozzáértők, és hozzátették: termékeit a térség több országában forgalmazó Mol árképzése is dolláralapú, miután az ugyancsak amerikai fizetőeszközben kifejezett rotterdami, illetve mediterrán piaci jegyzés­árakat veszi figyelembe. A magyar állami cégek földgázvásárlásai esetében ugyan át lehetne állni a rubelelszámolásra. Ám ez Budapest számára semmilyen érdemi hasznot nem hozna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.