Mint azt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (NÉBIH) megtudtuk, a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján azonban indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket.
A fertőzött területen belül a megyei kormányhivatal által megjelölt, a szőlősárgaság jellegzetes tüneteit mutató tőkéket el kell távolítani és meg kell semmisíteni, mivel a fitoplazma elleni védekezésre jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő növényvédő szeres eljárás. Terjedése azonban nagymértékben csökkenthető fő felelőse, az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) elleni, megfelelő időben végzett kezelésekkel. Ez a fertőzött területen, valamint az azt 3 kilométeres szélességben körülvevő biztonsági zónában kötelező.
(A 9/2016. (II. 15.) FM rendelet alapján a szőlőkabóca elleni növényvédő szeres védekezésekhez állami támogatás igényelhető. Hatóság által elrendelt megsemmisítés esetén a hivatásszerű gazdálkodást folytató termelők kártalanításra jogosultak.)
Az aranyszínű sárgaságot okozó grapevine flavescence dorée (FD) fitoplazma a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója. A fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama 20-50 százalékkal csökkenhet, a beteg növények száma pedig évente megtízszereződhet.
Az aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma a fertőzött növény háncsrészében él, önállóan és mechanikai úton továbbterjedésre nem képes. Új területekre és ültetvényekbe elsősorban fertőzött szaporítóanyaggal kerülhet. Az amerikai szőlőkabóca testében felszaporodó kórokozó a rovar szívogatásával kerül át az egészséges növényekbe. Ahol az amerikai szőlőkabóca elleni növényvédő (rovarölő) szeres védekezés nem megoldott, a tőkék 80-100 százaléka is megfertőződhet a fitoplazmával, fogékony fajták esetében néhány év leforgása alatt ki is pusztulhatnak.
A Badacsonyi borvidék a Dunántúl közepén, a Balaton északi partjának nyugati részén, a Badacsony környékén található, területe 1600 hektár. A hegy lezárása szakértők szerint nem jelenti azt, hogy az egész borvidéket veszély fenyegeti, a zárlati intézkedés talán segíthet kivédeni ezt. A betegség azonban még így is felére csökkentheti a szőlőtermést a borvidéken, ami egy időre alaposan megdrágíthatja az utánozhatatlan ízvilágú, jellegzetesen testes, tüzes, zamatos badacsonyi bort. A borvidéken a legnagyobb mennyiségben olaszrizling, szürkebarát, tramini, muscat ottonel, rajnai rizling, chardonnay és a korábban visszaszorult, de újabban reneszánszát élő kéknyelű terem.