Szőlőkabócák miatt lehet drágább a badacsonyi bor

Egy szőlőbetegség akár meg is felezheti a hozamot a Badacsonyban, ami alaposan megdrágíthatja a bort.

Tóth László Levente
2016. 11. 15. 11:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint azt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (NÉBIH) megtudtuk, a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján azonban indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket.

A fertőzött területen belül a megyei kormányhivatal által megjelölt, a szőlősárgaság jellegzetes tüneteit mutató tőkéket el kell távolítani és meg kell semmisíteni, mivel a fitoplazma elleni védekezésre jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő növényvédő szeres eljárás. Terjedése azonban nagymértékben csökkenthető fő felelőse, az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) elleni, megfelelő időben végzett kezelésekkel. Ez a fertőzött területen, valamint az azt 3 kilométeres szélességben körülvevő biztonsági zónában kötelező.

(A 9/2016. (II. 15.) FM rendelet alapján a szőlőkabóca elleni növényvédő szeres védekezésekhez állami támogatás igényelhető. Hatóság által elrendelt megsemmisítés esetén a hivatásszerű gazdálkodást folytató termelők kártalanításra jogosultak.)

Az aranyszínű sárgaságot okozó grapevine flavescence dorée (FD) fitoplazma a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója. A fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama 20-50 százalékkal csökkenhet, a beteg növények száma pedig évente megtízszereződhet.

Az aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma a fertőzött növény háncsrészében él, önállóan és mechanikai úton továbbterjedésre nem képes. Új területekre és ültetvényekbe elsősorban fertőzött szaporítóanyaggal kerülhet. Az amerikai szőlőkabóca testében felszaporodó kórokozó a rovar szívogatásával kerül át az egészséges növényekbe. Ahol az amerikai szőlőkabóca elleni növényvédő (rovarölő) szeres védekezés nem megoldott, a tőkék 80-100 százaléka is megfertőződhet a fitoplazmával, fogékony fajták esetében néhány év leforgása alatt ki is pusztulhatnak.

A Badacsonyi borvidék a Dunántúl közepén, a Balaton északi partjának nyugati részén, a Badacsony környékén található, területe 1600 hektár. A hegy lezárása szakértők szerint nem jelenti azt, hogy az egész borvidéket veszély fenyegeti, a zárlati intézkedés talán segíthet kivédeni ezt. A betegség azonban még így is felére csökkentheti a szőlőtermést a borvidéken, ami egy időre alaposan megdrágíthatja az utánozhatatlan ízvilágú, jellegzetesen testes, tüzes, zamatos badacsonyi bort. A borvidéken a legnagyobb mennyiségben olaszrizling, szürkebarát, tramini, muscat ottonel, rajnai rizling, chardonnay és a korábban visszaszorult, de újabban reneszánszát élő kéknyelű terem.

A fitoplazma kórokozó jelentőségét mutatja, hogy szerepel az Európai Unió tagállamainak közös karanténlistáján, így az ezzel összhangban álló hazai növényegészségügyi rendeletben is. Az élelmiszerlánc-biztonsági törvény szerint bejelentési kötelezettség alá tartozik. Európa néhány országában évtizedek óta, nyugati és déli szomszédainknál több éve jelen van. Hazánkban 2013 augusztusában észlelte először a kórokozót a Zala Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága, Lenti város határában.

A tünetek

A betegség tünetei fokozatosan erősödnek, és kialakul a levél fonáka felé történő, háromszög alakú sodródás. A fehér bogyójú fajtáknál a levéllemez részleges vagy teljes sárgulása, kék bogyójú fajtáknál vörösödése figyelhető meg. Mindkét esetben a levélfelület fémes színezetet kaphat. Később a leveleken krémsárga foltok jelennek meg, amelyek fokozatosan terjednek a levélfelületen, végül a teljes levél elszárad. Az így elhalt, megkeményedett levelek ősszel később hullanak le, mint az egészségesek. Télen a be nem érett vesszők elfeketednek és elpusztulnak. A következő tavasszal a megmaradt rügyekből keletkező virágzat leszárad, kevesebb fürt képződik. Késői fertőzés esetén a bogyók zsugorodnak, megbarnulnak, rossz ízűvé válnak. A szőlő aranyszínű sárgaság tünetei Magyarországon gyakran előforduló sztolbur fitoplazma okozta sárgaság betegség tüneteitől (szőlő feketevesszőjűség – bois noir) szabad szemmel nem, kizárólag molekuláris módszerekkel különíthető el. Az európai szőlő szinte mindegyik fajtája fogékony a betegségre, különösen a chardonnay, valamint a cabernet sauvignon, a sauvignon blanc, a pinot noir és az olaszrizling. Az amerikai fajtákat többnyire tünetmentesen fertőzi.

A további esetleges fertőzési gócok felkutatása érdekében a növényegészségügyért felelős hatóság 2017-ben növeli a felderítésbe vonandó szőlőterületek nagyságát, a mintavételek és a laboratóriumi vizsgálatok számát. Emellett a hatóság folytatja a fitoplazmát terjesztő kabóca jelenlétének és terjedésének előrejelzését és a védekezési felhívások közzétételét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.