A kamatemelésre készül a forint

Az év vége felé általában erősödik a forint árfolyama, mert ez papíron javítja az államadóssági mutatót.

Wiedemann Tamás
2016. 12. 13. 17:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már kész tényként kezelik a piacok, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdán megemeli az alapkamatot. A tengerentúli elemzők döntő többsége biztosra veszi, hogy a Fed 25 bázispontos monetáris szigorítással, 0,5–0,75 százalékos sávba emelkedhet az irányadó ráta. Az amerikai jegybank már egy éve kilátásba helyezte a kamatemelést, azonban több alkalommal is elhalasztotta azt.

Ahogy a Portfolio.hu elemzése rámutat, idén év elején a feltörekvő piacokkal és a kínai gazdasággal kapcsolatos félelmek okoztak megingást a piacokon. A Fed júniusban az európai uniós tagsággal kapcsolatos brit népszavazás miatti bizonytalanság, illetve szeptemberben a közelgő amerikai elnökválasztás, illetve az azzal kapcsolatos kockázatok miatt nem mert lépni. Mára a feltörekvő piacokkal kapcsolatos aggodalmak eltűntek, a brexit sem okozott akkora pánikot, mint amire számítani lehetett, sőt Donald Trump győzelmével sem omlottak össze a pénzpiacok. Sőt, a republikánus elnökjelölt komoly költségvetési élénkítést, infrastruktúrafejlesztést jelentett be, amely várhatóan emeli majd az inflációt is, így újabb érv lehet a kamatemelés mellett.

Nagy kérdés, hogy mindez milyen hatással lesz a forintra, a szakemberek szerint az árfolyam a tengerentúli várakozások miatt is gyenge. A magyar fizetőeszközzel – az euróval szemben – a 314-es szint környékén kereskednek jelenleg, holott több elemzés szerint ennél jóval kedvezőbb árfolyamot tenne lehetővé a gazdaság állapota. Év vége felé azonban általában erősödni szokott a forint, mivel az államadósság mintegy 25–28 százalékát adó devizakitettség miatt az árfolyam erősödésével is „csökkenthető” az államadósság év végi rátája. – A másik oldalon ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyereségét garantáló devizatartalék szempontjából előnyösebb a gyenge árfolyam – mondta lapunknak Peter Attard Montalto, a Nomura térségi elemzője. A szakember szerint két ünnep között elképzelhető a forint árfolyamában egy kisebb „rally”, azonban az év végi adósságszint beállításához elengedhetetlen a forint kismértékű erősödése.

Ahogy lapunk korábban beszámolt róla, idén nem lesz szükség kormányzati trükközésre az államadósság csökkentéséhez. Kedden például 313 forint volt az euró árfolyama, amely jóval magasabb az idei költségvetésben szereplő 303-as szintnél. Még sincs ok az aggodalomra, mert a költségvetés jó helyzetben várja az év végét, miközben a kincstári egységes számla (KESZ) 1600 milliárd forinton áll, ami igen magas összegnek tekinthető. Ez az a számla, amely a korábbi években nagy segítséget jelentett az év végi adósságszint „beállításában”. Tavaly például úgy sikerült csökkenteni az adósságrátát, hogy decemberben a kincstári egységes számla államháztartás főszámlán lévő egyenlege egyetlen hónap alatt 1416 milliárd forinttal történelmi mélységbe, 660 milliárd forintra csökkent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.