Aggódnak a pénzmosás miatt

Komoly kritikát fogalmazott meg Magyarországgal kapcsolatban az Európa Tanács pénzmosás elleni bizottsága.

Wiedemann Tamás
2016. 12. 01. 13:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly kritikát fogalmazott meg Magyarországgal kapcsolatban az Európa Tanács pénzmosás elleni bizottsága, a Moneyval. A több mint kétszáz oldalas jelentés üdvözli ugyan, hogy emelkedőben van a pénzmosási ügyekben indított eljárások száma Magyarországon, de azt is hozzáteszi, hogy ez leginkább a kereskedelmi bankoknak, és nem a magyar hatóságoknak köszönhető. Egy tavalyelőtti statisztika szerint 2014-ben összesen 9618 pénzmosás gyanújával kapcsolatos bejelentés érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), amely közel nyolcezer banki bejelentést takar. A strasbourgi testület fókuszában egyébként az állt, hogy a jelenleginél is határozottabb fellépésre lenne szükség a magyar hatóságok részéről a pénzmosás elleni küzdelemben.

Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója szerint a pénzmosás elleni leghatékonyabb küzdelem a készpénzforgalom korlátozása, pontosabban a bankkártyák és az elektronikus banki utalások elterjedése lenne. A tanács vizsgálata egyébként első helyen foglalkozik azzal, hogy hazánkban túl nagy a készpénzforgalom. Ezt támasztja alá a Magyar Nemzeti Bank elemzése is, amely szerint drasztikusan nőtt a forgalomban lévő készpénz mennyisége. Ebben közrejátszhat az is, hogy a magyar jogszabályok arra kötelezik a bankokat, hogy 150 ezer forintig minden hónapban ingyenesen felvehetik a számlatulajdonosok a pénzüket. Magyarországgal kapcsolatban megemlítette a tanács jelentése a stabilitás megtakarítási számlát is. Az erről szóló törvény kimondja, hogy aki erre a számlára fizet be összegeket, az egy év után, mindössze tízszázalékos adó megfizetését követően szabadon rendelkezhet az összeg felett, vagyis a NAV által elismert „tiszta” pénzt vehet fel a számláról. Ligeti Miklós szerint az smsz adóamnesztiának számít, amellyel ugyan nem ért egyet, de minden országban van hasonló program, emiatt ezt kritizálni Magyarországgal kapcsolatban nem helyénvaló.

A letelepedési kötvények esetében ugyanakkor komolyabb probléma merül fel. A külföldiek által befizetett összegek ugyanis az offshore cégeken keresztül kerülnek a magyar államhoz. Ebben az esetben az offshore vállalatoknak kellene a bankokhoz hasonlóan kiszűrni a pénz esetleges bűnös eredetét. Ez azonban aligha életszerű, miután ezek az offshore cégek abban érdekeltek, hogy minél több letelepedési kötvényt jegyezzenek le. Komoly gondot jelent a vizsgálat szerint a magyarországi áfacsalás, az offshore cégek hazai jelenléte is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.