Az utolsó szög a vidék koporsójában?

Veszélybe sodorják a kistermelőket a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmények.

MNO
2016. 12. 05. 12:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veszélybe sodorják az európai mezőgazdaságot és kistermelőket a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmények – hangsúlyozták kanadai és amerikai civil szervezetek szakértői a TTIP és CETA által a mezőgazdaságra gyakorolt várható hatásokat ismertető tanulmányok budapesti bemutatóján.

A Mezőgazdaság- és Kereskedelempolitikai Intézet (Institute for Agriculture and Trade Policy) és a Kanadaiak Tanácsa (Council of Canadians) civil szervezetek szakértői egy európai körút keretében a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet meghívására jöttek Magyarországra, hogy szakmai szervezetek és döntéshozók, valamint a nagyközönség előtt is bemutassák az EU és az USA közti szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) és az EU és Kanada közti kereskedelmi egyezmény (CETA) mezőgazdaságra gyakorolt várható negatív hatásait.

Az Egyesült Államok és Kanada a TTIP és a CETA kihasználásával olyan, nagyüzemi módon előállított, olcsó húst fog exportálni az EU-ba, amelynek előállítása során nem kellett megfelelni az európai környezetvédelmi és állatvédelmi követelményeknek – hívja fel a figyelmet sajtóközlemény útján a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Védegylet, a Mezőgazdaság- és Kereskedelempolitikai Intézet, valamint a Kanadaiak Tanácsa. A két kereskedelmi egyezmény lehetővé fogja tenni az óriáscégek számára, hogy ők diktálják a termelői árat és a gazdálkodási módszereket, továbbá tönkreteszik az európai független és kistermelőket, akik nem fognak tudni talpon maradni az árversenyben – ugyanúgy, ahogy az ilyen kisgazdaságok lényegében teljesen eltűntek Észak-Amerikában is. A szabályozási együttműködéssel kapcsolatos rendelkezések lehetővé teszik az óriáscégek számára, hogy gyengítsék az élelmiszer-biztonsági normákat, ezzel teret engednek a génmódosított növények termesztésének – vélik az aláírók. Emellett megnehezítik az olyan új jelölési kötelezettségek bevezetését az élelmiszereken, amelyek állatjóléti információkat tartalmaznak, vagy jelzik, hogy feldolgozott húsból készültek-e – hangsúlyozta Sharon Treat, a Mezőgazdaság- és Kereskedelempolitikai Intézet amerikai szervezetének vezető tanácsadója.

„Az élelem közösségeink és értékeink alapvető része. Az európaiaknak tisztában kell lenniük azzal, hogy szabályaikat alááshatja a CETA, mielőtt döntést hoznak az egyezmény ratifikálásáról”

– tette hozzá sajtótájékoztatón Sujata Dej, a Kanadaiak Tanácsának kereskedelempolitikai kampányfelelőse.

„Az európai korlátozások bármiféle felszámolása azt jelenti, hogy óriási mértékben megnőne az Amerikából ide irányuló import. Ez lenne az utolsó szög az európai mezőgazdaság koporsójában” – jelentette ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.

„E tanulmányok lényegében megerősítik a magyar kormány megbízásából a Századvég által készített tanulmányban leírtakat, amely szerint a magyar mezőgazdaság számos ágazata – vágott húsok, kukorica, alacsony kategóriájú borok – számára versenyhátrányt jelentene a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmény – emelte ki Újszászi Györgyi, a Védegylet munkatársa. – Mindezek fényében azt kérjük az európai és magyarországi döntéshozóktól, hogy ne ratifikálják az EU–Kanada kereskedelmi egyezményt, továbbá véglegesen állítsák le a TTIP-tárgyalásokat.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.