Egyelőre megemelte a kőolaj árát az OPEC-megállapodás

Négy százalékkal emelkedett hétfő reggel az olajár. További emelkedés várható a jövőben.

MTI
2016. 12. 12. 6:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mini olajárrobbanással indult a hétfő a piacokon, miután szombaton a világ olajtermelő országait tömörítő OPEC és a szervezeten kívüli országok (pl. Azerbajdzsán) megállapodott a termelés közös visszafogásáról.

Reggel hét órakor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 2,36 dollár (4,34 százalék) emelkedéssel 56,69 dolláron állt. A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 2,53 dollárral (4,91 százalékkal), 54,03 dollárra nőtt, írja az MTI.

A szombati bécsi ülésen arról született megállapodás, hogy januártól az OPEC tagjai napi mintegy 1,2 millió hordóval, a szervezeten kívüliek összesen napi 558 ezer hordóval fogják vissza a termelésüket hat hónapra. Ahhoz, hogy a világ kőolajpiacain visszaszorítsák a túltermelést, Szaúd-Arábiának és Iránnak kellett megegyezésre jutnia.

Előbbi volt az, amely lassan két éve túltermelésbe kezdett, hogy az olaj árát mesterségesen lenyomja azáltal, hogy túlkínálatot hoz létre a piacon. Rijád célja az volt, hogy növelje saját dominanciáját a szektorban, valamint az, hogy megroppantsa a rivális országok gazdaságát. Ez részben sikerült is, példának ott van Venezuela, ahol az infláció 700-900 százalékra emelkedett, a gazdaság recesszióba fordult, és még az állami működés is veszélybe került. De még Oroszország gazdaságát is súlyosan visszavetette az alacsony olajár.

Szaúd-Arábia egy öngerjesztő folyamatot indított el: mivel az árak a túltermelés miatt lejjebb szorultak, más országok is többleteladásokkal próbálták pótolni a kieső bevételeket. Ez azt jelentette, hogy még több olaj folyt a piacokra, amelyet egyre olcsóbban lehetett csak eladni. Az egész szaúdi kísérlet akkor vált saját maguk lábon lövésévé, amikor Irán több évtizednyi embargó után rászabadult a piacokra, miután feloldották a rá kivetett gazdasági szankciók egy részét. Ekkor Rijád hiába fogta vissza a termelést, Teherán még mindig öntötte az olajat a világnak. Végül a két ősi rivális megegyezése kellett ahhoz, hogy beálljon a kitermelés mértéke.

Azt viszont még nem tudni, hogy lesz-e olyan ország, amely a szombaton aláírt OPEC-megállapodást megpróbálja felrúgni. Akár Irán vagy Oroszország.

Egyelőre viszont a hétköznapokban is megérezheti majd az áremelkedést: drágulhat a tankolás és egyes termékcsoportok (például a magas műanyagtartalmú cikkek) is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.