Érthetetlen, miért titok a marhahús eredete

Szinte bújtatják az állattartókat Magyarországon, ezért változtatni kellene a hiányos szabályozáson.

Tóth László Levente
2016. 12. 05. 8:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilvánvalóan rossz, hiányos a hazai szabályozás a húsok eredetének megállapításáról. Ez alapján ugyanis a vásárló – hacsak nem vonja be például a rendőrséget – nem tudhatja meg pontosan, honnan származik az áru – derítette ki lapunk.

Nem működik tehát az a nem kevés pénzből létrehozott rendszer, amelynek épp az lenne a lényege, hogy „a szántóföldtől, illetve az állattartótól az asztalig” nyomon követhessük az élelmiszer útját. Minderre úgy derült fény, hogy május óta hiába próbáltuk megtudni: mely állattartó telepről származtak azok a szarvasmarhák, amelyek húsából az év elején Kínába adtak el egy kisebb mintamennyiséget, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) közreműködésével. Az ügyben résztvevők és a hatóságok kitértek kérdéseink elől, titkolóztak, így egyre erősödött a gyanú, hogy a marhákat – amelyeket a Tendon Kft. gyöngyösi marhavágóhídján vágtak le – esetleg nem is magyarországi telepen nevelték, ám húsukat már „jó minőségű magyar marhahúsként” adták el a kínaiaknak.

Még közérdekűadat-igénylésünket is elutasították az ügyben, s lényegében arra biztattak minket, szerezzünk bizonyítékot, ha azt szeretnénk elérni, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatot indítson annak kiderítésére, honnan származott az ominózus marhahús. Lapunk álláspontja szerint az arra hivatott és a megfelelő eszközökkel is bíró szervezetnek kellene hivatalból kivizsgálnia, mi is történt valójában, ha már a gyanú árnyéka egyáltalán felmerül. Mivel azonban a jelek szerint minden fordítva történik ez ügyben, a Nébih helyett mi kerestünk és találtunk is egy neve elhallgatását kérő, a hivatal eredetigazolási rendszerét kívül-belül jól ismerő szakembert, aki nem győzött hüledezni a történet titokzatos volta miatt.

Az eredetigazolási rendszer ugyanis elvileg azt a célt szolgálja, hogy minden fogyasztó megismerhesse az általa megvásárolni kívánt hús eredetét. Így ha valaki tudja a kiszállított hús azonosítási számát, a Nébih által üzemeltetett ENAR.hu honlapon keresztül könnyedén kiderítheti az igazság egy részét – állítja informátorunk. A hatósági honlapon csak be kell írni az azonosítási (ENAR-)számot, és a rendszer kiadja az adott állat publikus információit. Ha levágott jószágról van szó, akkor a vágóhidat, a fajtát, az ivart, az állat minősítését és a marhalevél sorszámát is meg lehet tudni az adatokból. A Nébih létrehozott egy olyan alkalmazást is (Nébih Navigátor néven), amely egyelőre csak androidos telefonokra tölthető le.

Ez a gyakorlatban úgy fest, hogy ha valaki bevásárlóközpontban vesz például tálcás marhahúst, már a vásárlás előtt ellenőrizheti, milyen állatot fogyaszt majd el. A tálcán lévő címkén ugyanis megtalálható az állat tízjegyű ENAR-száma, amely alapján – mobiltelefon vagy laptop segítségével – helyben is hozzá lehet jutni az információkhoz. Ha a vásárló nem tudja ellenőrizni a tízjegyű számot, akkor hibás a hús jelölése – hívta fel a figyelmet informátorunk. A nagy élelmiszerláncoknak külön engedélyük van arra, hogy tálcázottan csomagolják a húst, és ezen kötelezően jelzik az azonosítási számot a húscímkézésről szóló rendelet alapján. De nemcsak nekik kell ezt tenniük: az egyszerű hentesüzletben is – ahol mondjuk hetente kiárusítanak egy negyed marhát – a hentesnek, ha megkérdezik tőle, meg kell tudni mondania a tízjegyű ENAR-számot. Ezek ugyanis nem úgynevezett személyes adatok, hiszen az állatoknak nincs ilyenük.

Az viszont valamilyen okból már személyes adatnak minősül, hogy az adott állatot hol tartották, így a legelső eredet a vágóhíd – hívta fel a figyelmet informátorunk, aki maga is érthetetlennek tartja, hogy ha egyébként minden adat nyilvános, miért kell takarásban hagyni az állattartót. Erre az sem indok, hogy a borjút és a kifejlett állatot is adják-veszik akár egymás között a telepek. Sőt, külföldről is hozhatnak be állatot. Ám ennek is ki kellene derülnie, hiszen az osztrák marha fülébe tett füljelző, a krotália ottmarad Magyarországon is, továbbá megmarad az osztrák ENAR-szám, tehát egy állatról valójában szinte mindent meg lehet tudni. Ám az már nem nyilvános, hol nevelték, sőt, jelenleg az a különös helyzet áll fenn, hogy csak rendőrségi, ügyészségi, bírósági megkeresésre adhatja ki az adatbázissal rendelkező hatóság ezt az információt. Mindezek alapján szakértők is úgy látják, ideje volna változtatni a jogszabályon, amely lehetőséget teremt az állattartók adatainak visszatartására. Emiatt gyanússá válhat az adott áru eredete, pedig ha valóban fokozni szeretnénk a kínai vagy az ázsiai élelmiszerexportot, ügyelni kellene arra, hogy kétség se férhessen a termék magyar mivoltához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.