Jó az utalvány, de jobb lenne a pénz

Az előre hozott decemberi juttatás könnyen kisebb csapdába csalhatja a nyugdíjasokat.

Hajdú Péter
2016. 12. 03. 10:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy minden évben, úgy idén is korábban csönget decemberben a postás a nyugdíjasoknál a havi apanázzsal. Örömteli ez számukra, hiszen így korábban kezdhetik el a karácsonyi nagybevásárlást – már akinek jut ilyesmire. Figyelni kell azonban, hogy így csaknem hat hétig kell kijönni az év végi nyugdíjból, hiszen januárban ismét visszatér a régi rend, azaz csak tizedike után érkezik az ellátmány. Azok kapják hamarabb kézhez a pénzt, akik bankszámlára kérik, nekik a napokban már a birtokukban lehet az összeg. Akiknek a postás viszi házhoz, azoknak még néhány napot kell várni a pénzre.

Idén extra juttatásként minden nyugdíjas tízezer forint értékben Erzsébet-utalványra is számíthat. Bár örülhetnek a karácsony környékén érkező plusztámogatásnak, a lapunknak megszólaló érintettek még szívesebben vennék, ha maguk dönthetnék el, hol, mire is akarják költeni. A boltokban ugyanis csak élelmiszerek vásárlásához fogadják el az utalványt. Korlátozza a bón felhasználhatóságát az is, hogy a nagy láncoknál ugyan mindenhol elfogadják, a kisebb boltok közül azonban nem mindegyik kínál ilyen lehetőséget.

Az utalvány ellen szól, hogy a nyugdíjasok kiadásainak összetétele jelentősen különbözik az aktív dolgozók vásárlói kosarától. Sokkal több gyógyszert vásárolnak az átlagnál: nem kevesen vannak, akik havonta 20-40 ezer forintot adnak ki egészségük megőrzésére. Ez az összeg különösen akkor jelentős, ha figyelembe vesszük, hogy a magyar átlagnyugdíj – a Pénzcentrum számításai szerint – ebben az évben 109 561 forint, azaz hozzávetőlegesen a havi nyugdíj 20-40 százalékát költik az idősek gyógyszerre. Az utalvány pedig nem használható gyógyszervásárlásra.

Az is furcsa, hogy nem postán keresztül kapják meg az utalványt, hanem a kormányhivatalok harmincezer munkatársa kezdi osztogatni valamikor huszadika körül. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón erről azt mondta, a Magyar Posta túlságosan drágán vállalta volna a kézbesítést, ezért döntöttek a kormányhivatalok mellett. A Hvg.hu ennek kapcsán arra hívja föl a figyelmet, hogy a kézbesítő kormányhivatali alkalmazottak ugyan dolgozhatnak ingyen, az őket kísérő biztonsági embereknek azonban óránként legkevesebb 1929 forintot köteles fizetni a kormány. Ha három nap alatt – vagyis még karácsony előtt – sikerül célba juttatni az összes utalványt, akkor ez darabonként 497,8 forintos kiadást jelent a költségvetésnek, vagyis nagyobb összegről van szó, mint amennyiért a posta kézbesítette volna, s akkor üzemanyagköltséget még nem is számolt az ember. Persze egyáltalán nem biztos, hogy sikerül három nap alatt kézbesíteni az utalványokat, hiszen a kormányhivatalok minden dolgozójának naponta 93 nyugdíjasnak kell átadni a kormány év végi jutalmát. Így az is előfordulhat, hogy lesznek olyan nyugdíjasok, akik csak a két ünnep között jutnak a támogatáshoz.

A rossz nyelvek szerint Lázár magyarázatával szemben az az igazság, hogy két legyet akart egy csapásra ütni a kormány az utalványokkal. Egyrészt juttatott valamit a baráti kereskedelmi láncoknak, amelyek között vannak olyanok, amelyeket egynéhány kormányintézkedés hátrányosan érintett. Másrészt az utalványok átadásakor információt gyűjthetnek az emberek politikai beállítottságáról, a hangulatról, hiszen másfél év múlva választás következik.

Semmilyen fennakadást nem okoz az ügyintézésben és semmilyen hátránnyal nem jár a járási és kormányhivatalok dolgozóinak a nyugdíjasoknak szánt karácsonyi utalványok kézbesítése – mondta Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár az MTI-nek. Téved, aki azt gondolja, hogy a járási és kormányhivatalokban csak irodai dolgozók vannak, akik nem képesek elmozdulni az íróasztal mellől – jelentette ki. Hozzátette: a kézbesítés megszervezésekor a hivatalvezetők minden emberi szempontot figyelembe fognak venni, „senkinek nem rontják el az ünnepét”, de azt senki nem gondolhatja komolyan, hogy az államigazgatásban a munkatársak szabadságigénye alapján szervezik meg a munkát. Ez a versenyszférában sincs így – tette hozzá. „A munkanapokon dolgozni kell, még akkor is, ha ezzel a sajtó egy része nem ért egyet” – jelentette ki.

Mint mondta, a hivatali dolgozók munkaidőben kézbesítik az utalványokat, ami így lényegesen alacsonyabb költséggel jár, mint a postai kézbesítés, azaz adófizetői források megtakarítását eredményezi, miközben a nyugdíjasok lényegében ugyanazt a szolgáltatást kapják.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.