Készül az airbnb-s javaslatcsomag

Csak regisztrált adóalanyok használhatnák a szállásközvetítő portált az apartmanosok egyesülete szerint.

Horváth Attila
2016. 12. 29. 19:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januárban adjuk át javaslatcsomagunkat a Magyar Turisztikai Ügynökségnek, szerencsére nyitottnak tűnnek az együttműködésre – mondta lapunknak a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke. Schumicky Balázs és társai azzal a céllal hívták életre a szervezetet még novemberben, hogy az airbnb-sek és más, rövid távú lakáskiadók érdekeit képviseljék. Azóta konkrét tervekkel álltak elő, és bíznak benne, hogy a jövő tavasszal várható, turizmust érintő törvényi változásokba is bekerülnek az elképzeléseik. Az elnök kiemelte, egyik fontos céljuk az egyéb szálláshely és a kereskedelmi szálláshely megkülönböztetése. Sokan egyéb szálláshelyként üzemeltetik a valójában 16 ágyas hosteleket is, ezáltal kedvező adózási kategóriába esnek. Ezért szeretnék elérni, hogy egyéb szálláshelynek legfeljebb a 10 ággyal rendelkező lakás számítson, efölött kereskedelminek kell minősíteni.

– Kár lenne tagadni, hogy létező problémát jelentenek a hangos vendégek a hasonló lakásokban. Erre azonban nem megoldás, hogy egy társasház szavazhat arról, kiadhatjuk-e az ingatlanunkat – utalt Schumiczky Balázs a lapunk által is bemutatott módszerre, mely szerint egyre több belvárosi társasházi törvény tiltja meg a rövid távú lakáskiadást. Ügyvédi irodák specializálták magukat arra, hogy segítsenek elérni a beszüntetést. Szerinte a bérbeadó minden elérhetőségét fel kellene tüntetni a bejárati ajtón, ezzel ő felelősséget vállal a lakásért.

Az elnök szerint a Budapest működő mintegy 4500 airbnb-s lakás 20 százaléka működik feketén. Kiemelte, az apartmanozás legális tevékenység, a területileg illetékes jegyzőnek való bejelentés kötelezettségével jár. Hozzátette, a vállalkozóknak a vendégek adatait egy vendégkönyvben kell vezetniük, a szállásdíjról számlát kell kiállítaniuk, ennek megfelelően adót kell fizetniük. Az apartmanok meg kell hogy feleljenek a hatályos közegészségügyi előírásoknak is. Szeretnék elérni, hogy a szállásközvetítő oldalakra csak azok regisztrálhassanak, akiknek minden engedélyük és az adószámuk is rendben van.

Hangsúlyozta, ha mindenki szabályosan végezné ezt a tevékenységet, nem kellene nyomott áron kiadni a lakásokat rövid távra. A tevékenységet legálisan végzők ugyanis árban kénytelenek a feketézőket követni, akik a be nem fizetett adó miatt olcsóbban adják ki a lakásokat. Schumicky Balázs hozzátette, az albérletárak is csökkenhetnének, ha mindenki szabályosan adná ki a lakását.

Azok számára, akik Airbnb-n, Booking.com-on vagy egyéb más szállásközvetítő oldalon hirdetve adják ki a lakásaikat, jó hír, hogy az áfa alanyi adómentesség értékhatára az éves 6 millió forintról 8 millió forintra emelkedik jövőre. 2017-től tehát 2 millió forinttal több bevétel érhető el anélkül, hogy általános forgalmi adót kellene fizetni a tevékenység után – közölte a Ingatlankiadás.blog.hu. A szakportál kiemelte, a tételes átalányadó összege szobánként évente 2016-ban 32 ezer forint volt, amelyhez társult még 6400 forint egészségügyi hozzájárulás is. Jövőre a fizetendő összeg nem változik, csupán a jogcím, ugyanis e két összeg összeadódik és ez lesz a tételes átalányadó összege, miközben az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettsége megszűnik. Azoknak, akik katás egyéni vállalkozóként vagy betéti társaság formájában végzik ezt a tevékenységet, szintén jó hír, hogy a bevételi értékhatár az éves 6 millió forintról 12 millió forintra emelkedik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.