Ki lehet bújni a közbeszerzési eljárás alól

Négy-öt hónapot is spórolhat az a cég, amelyik a támogatás mellé hitelt is felvesz kapacitásbővítésre.

Gyöngyösi Balázs
2016. 12. 16. 6:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legújabb gazdaságfejlesztési pályázatok alapján megállapítható, hogy a jövő évtől az európai uniós felhívások kilencven százaléka hitelre és kombinált termékre, azaz visszatérítendő támogatással együtt kínált kölcsönre összpontosul – mondta lapunknak a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója. Essősy Zsombor hangsúlyozta: a Nemzetgazdasági Minisztérium által meghirdetett tíz új pályázati lehetőség 540 milliárd forintot tesz elérhetővé januártól, februártól a magyar cégeknek a kapacitásbővítés, a telephelyfejlesztés, a kutatás-fejlesztés, az energetika és az élelmiszeripar területén.

A MAPI első embere szerint az ingyenpénz-csapok elapadásával újfajta gondolkodásmódot kell elsajátítaniuk a hazai vállalatoknak: olyan fejlesztésekbe kell kezdeniük, amelyek ténylegesen meg is térülnek. Úgy látja, komoly előny a hazai kis- és középvállalkozásoknak, hogy akár a saját tőkéjük tízszeresének megfelelő beruházásba is belevághatnak, vagyis akinek van tízmillió forintja, az akár százmilliós projekthez is bátran hozzáfoghat. Ez vonzó lehetőség, arra lehet számítani, hogy nagy lesz a küzdelem, garantált a túljelentkezés. Ugyanakkor a kutatás-fejlesztés területén erősen kérdéses, mennyire vonzó a nullaszázalékos hitel öt-tíz évre, hiszen korántsem biztos, hogy megszületik a várt eredmény. A kombinált termékekkel szemben eddig egyébként visszatartó erő volt, hogy plusz fedezetet kellett bevonni, például nagy értékű gépet, berendezést, ingatlant vagy infrastruktúrát, de erre most már nincs szükség, maga a megvalósítandó konkrét beruházás is lehet a fedezet.

Essősy szerint sokan felírták már a naptárukba a kkv-k termelésikapacitás-növelési pályázatának január 16-i kezdő dátumát is, de arról jó néhányan megfeledkeznek, hogy itt nem lehet kibújni a közbeszerzés kötelezettsége alól. Az pedig négy-öt hónapig is eltarthat, így árnyaltabb a kép a 250 millió forintról, mely összeghatárig új eszközök, gépek beszerzésére, megújulóenergia-forrásra lehet elkölteni az EU-s pénzt. Meg lehet úszni azonban a közbeszerzést, ha a kapacitásbővítő beruházásokért inkább kombinált hitelért folyamodnak a mikro-, kis- és közepes vállalkozások. Az új eszköz beszerzése mellett ráadásul támogatható tevékenység az ingatlan- és az infrastrukturális beruházás, az informatikai fejlesztés is. A vissza nem térítendő támogatás összege legalább öt-, legfeljebb ötvenmillió forint, ami mellé kétszázalékos kamatú kölcsön is felvehető 10–145 millió forint értékben. Itt január 31-én dördül el a startpisztoly. A szakértő szerint a feldolgozóipari és a gépipari cégek fokozott érdeklődésére lehet számítani, de a szigorú pontozás következtében magasan van a belépési korlát.

Kombinált termékből elégíthető ki a vállalatok kutatás-fejlesztési és innovációs forrásigénye is, az ipari kutatás és a kísérleti fejlesztés mellett ráadásul juthat az uniós pénzből eszközökre, infrastruktúrára is. Ennél a felhívásnál 50–500 millió forint támogatásért állhatnak sorba a cégek, plusz a 25–250 millió forint kölcsönért. Az élelmiszeripari beruházásoknál 75 százalék a támogatási intenzitás plafonja, az ingyen pénz és a hitel alsó határa is 50 millió forint, a felső pedig előbbinél 750 millió, utóbbinál kétmilliárd. A kkv-k energiahitele viszont mindenféle vissza nem térítendő támogatást nélkülözve nullaszázalékos hitelt kínál egymillió forinttól egymilliárdig, ehhez ráadásul saját forrás is szükséges. A hiteligénylőnek legalább a projekt összköltségének tíz százalékát kitevő igazolt tőkével kell rendelkeznie.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.