Küszködnek a Buda-Cash kiárusításával

Nehéz túladni a brókercég és az annak érdekeltségi körébe tartozó bankok egyes vagyontárgyain.

MNO
2016. 12. 15. 7:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly gondok vannak a Buda-Cash vagyontárgyainak értékesítésével: az 1,9 milliós becsértékű másik Volvót is csak sokadszorra sikerült értékesíteni 1,2 millió forintért – írja a Vg.hu. A brókercég vagyontárgyai közül még így is leginkább az autókat sikerült eladni: ezek értékesítéséből összesen közel 37 millió forinthoz jutott a felszámoló. A monitorok, a pénzszámláló berendezés és a „minőségi bútorok” azonban nem kellenek senkinek.

Folyamatosan zajlanak az árverések a Buda-Cash érdekeltségeibe tartozott hitelintézeteknél is: a felszámolónak eddig az ÉRB Bank vagyonelemeit – köztük lejárt követeléseket, ATM-eket, ingatlanokat és aranyrudat – sikerült legnagyobb arányban eladnia: 37 darabot, csaknem 677 millió forint értékben. A felszámoló a kikiáltási árak alapján eredetileg 300 millió forinttal többet remélt ezekért a tételekért, de a vevők nem mindig adták meg a kért árat, sőt voltak tételek, amelyek csak féláron mentek el.

Vannak olyan portékák, amelyek leárazva sem kellenek senkinek. A legnagyobb ezek közül egy tiszaújvárosi, jelenleg művészeti iskolaként működő irodaépület, amelynek legutolsó kikiáltási ára 185,6 millió forint volt. Egy hajdúszoboszlói ötapartmanos, nyolclakásos társasház sem kelt még el, amelyért 220 millió forintot szeretnének kapni. Egy, a miskolci DIGÉP-telepen lévő négyszintes lerobbant épületet már ötször is meghirdettek, először még 78 millió, utoljára már csak 53,7 millióért. A vevők nem csak az ingatlanokat hanyagolják: az ATM-eket, a páncélszekrényeket és a széfeket is nehéz eladni.

A többi DRB-csoportba tartozó banknál kevés pályázat volt eddig, és azok eredménytelenül zárultak. A Dél-Dunántúli Takarék Banknál egy üzletrészt hirdettek meg eddig, a DRB Banknál kártyaleolvasó terminálokat igyekeztek eladni.

Az eddig beszedett pénz édeskevés a Buda-Cash és bankjai által felhalmozott tartozás fedezésére, hiszen a brókercégnél körülbelül 100 milliárd forint értékű értékpapírt tüntettek el. Az Országos Betétbiztosítási Alap 103 milliárd forintnyi kártalanítást fizetett a DRB-csoportba tartozó négy hitelintézet betéteseinek, a Befektető-védelmi Alap pedig több mint 20 milliárdot különített el a Buda-Cash ügyfelei számára, ebből azonban csak részlegesen kártalaníthatók a brókercég kliensei.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.