Még mindig rengeteg kamatot fizetünk

Nyugat-Európához, sőt, a régióhoz képest is drága a magyar hitel, mert sok a problémás adós.

Hajdú Péter
2016. 12. 22. 11:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába estek jelentősen a hazai lakáshitelkamatok, még mindig sokkal magasabbak, mint a visegrádi országok bármelyikében. Nem is beszélve a fejlett nyugat-európai államok kamatszintjeiről. Szabics Zsolt, a Bankmonitor szakértője a Magyar Nemzetnek elmondta, számításaik azt mutatják, hogy hazánkban 8 millió forintos, 20 év futamidőre fölvett, legfeljebb öt évre rögzített kamatozású hitel után havonta valamivel több mint 57 ezer forint törlesztőrészletet kell fizetni. Ezzel szemben a visegrádi országokban ennél csaknem 20 százalékkal olcsóbban juthat hitelhez az ember: a havi átlagos törlesztő éppen csak meghaladja a 47 ezer forintot. A régió országai közül a legjobban az eurót használó szlovákok járnak, akik ugyanezt a szolgáltatást már havi 39 600 forintért is megkapják, de a cseheknek is csak havi 41 200 forintot kell fizetniük.

Szabics felhívta a figyelmet arra, hogy a visegrádi országok közül a szlovákok az euró használata miatt, a csehek pedig magasabb fejlettségük okán más kategóriában tartoznak, mint hazánk, leginkább a lengyel viszonyokkal érdemes összehasonlítani a magyarországi hitelfelvételi lehetőségeket. Ebben a tekintetben sem állunk túlságosan jól, hiszen a legészakibb visegrádi országban is csaknem hétezer forinttal fizet kevesebbet a példabeli átlagos hitelfelvevő. Még nagyobb az eltérés, ha a hazai kamatszintet például a németországival vetjük össze: hasonló feltételek mellett egy német adósnak alig 37 ezer forintos törlesztőrészlettel kell számolnia.

Az okokat firtató kérdésünkre Szabics Zsolt elmondta, a relatív magas hazai kamatkörnyezet a 2008-as válság hatásával magyarázható. Bár a devizahitelek forintra váltását követően valamelyest csökkent azok aránya, akiknek gondjuk akad a törlesztőrészletek fizetésével, még jelenleg is igen magas ez a szint, valahol 15 százalék körül van. A szakértő ugyan erről nem beszélt, de a problémás hitelek magas arányát az magyarázza, hogy hiába ígérte a devizahitelesek megmentését a kormány, az nem történt meg. A jogtalanul beszedett díjakat ugyan visszafizettették a bankokkal, a kölcsönöket pedig napi árfolyamon forintosították, azonban az adósok nyakába varrták – a forintgyengítő gazdaságpolitika miatt – az igen jelentős árfolyamveszteséget. Így ma már esélyük sincs az adósoknak arra, hogy a forint esetleges erősödésével csökkenjenek többszörösére emelkedett törlesztőrészleteik.

– A hazai bankok tehát a problémás hitelek magas aránya miatt nagyobb kamatfelárral számolják a hiteleket. Vagyis attól tartva, hogy ismét gond lehet a fizetőképességgel, az összes hitelfelvevő számára megemelt kamattal biztosítják be magukat a nem fizetés esetére. Mégpedig úgy, hogy a hitelek alapjául szolgáló referenciakamatra, ami nálunk a budapesti bankközi forinthitel-kamatláb (bubor), magasabb felárat raknak rá, mint régióbeli vetélytársaik – tette hozzá, és megjegyezte: a kamatfelár nagysága azt mutatja, hogy mennyire tartják kockázatosnak a hitelnyújtást a hitelintézetek.

A Bankmonitor számításai igazolják e tendenciát. Eszerint az 5 és 10 éves államkötvények hozamából számított hazai lakáshitelkamat-felárak jelentősen meghaladják a régiós bankok számait. Amíg nálunk az 1–5 évre fixált hitelek után fizetendő kamatfelár 4,08 százalék, addig a magyar szinthez legközelebb lévő lengyel kamatfelár is csak 2,77 százalék. Ennél valamivel alacsonyabb Csehországban, ahol 2,37 százaléknyi felárat számolnak föl a bankok. A szlovákoknál még olcsóbb a hitel, hiszen ott már a nyugat-európai szintet idéző, 1,76 százalék felárról beszélhetünk. Ennél az értéknél már Németországban sem találunk sokkal kedvezőbb mutatót, ott 1,62 százalékos ez az érték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.