Meglepően jól áll a kassza

Az uniós források hiánya is javítja az államháztartás adatait, mert nem hiányzik az önerő a költségvetésből.

Horváth Attila
2016. 12. 21. 15:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államháztartás központi alrendszere 59,3 milliárd forintos többlettel zárta az első tizenegy hónapot – közölte ma a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Tavaly 970,7 milliárd forintos deficit halmozódott fel november végéig, jelentős részben az uniós támogatások hazai megelőlegezése miatt. A tárca hozzátette, a központi alrendszer, hasonlóan az elmúlt hónapokhoz, 2016 novemberében is többlettel zárt, ez 2 milliárd forintot tett ki. Ennek legfőbb indoka, hogy a költségvetés most számolhatta el az „aszfaltügy” átutalásait, miután a magyar kormány és az Európai Bizottság között megszületett a megegyezés. Egy évvel korábban a tizenegyedik havi deficit 154,5 milliárd forint volt.

Továbbra is azok a folyamatok zajlanak az államháztartásban, amiket az elmúlt hónapokban megszokhattunk. Azért ilyen kedvező az egyenleg, mert kiadási oldalon csökkentek a kamatkiadások, ezen kívül pedig kevés európai uniós forráshoz jutottunk. Fontos, hogy ezeknek a forrásoknak van egy jelentős önrésze, azáltal, hogy nem kapunk, nem kell megfizetnünk a ránk eső összeget sem, ezt tehát megspórolták a költségvetésbe – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

A szakember hozzátette, bevételi oldalon az a furcsa helyzet állt elő, hogy a gazdaságfehérítő intézkedések hatását ezúttal alábecsülte a magyar kormány, pedig pont fordítva szokott történni. Sokkal több bevétel származik az ekáerből és az online kasszákból, mint amire számítani lehetett. A másik fontos szempont, hogy jobb a munkaerőpiac állapota, mint amikor a költségvetést tervezték. Egyre magasabb a bértömeg, ami után fizetjük többek között a járulékokat, a személyi jövedelemadót, valamint több pénzt is költünk. – Most láthatjuk annak a hátrányát, hogy milyen az, amikor túl korán tervezik el a költségvetést. Az ideit 2015 nyarán fogadták el, ami kockázatos volt, mert nem lehetett tudni előre, milyen gazdasági folyamatok zajlanak le. Szerencsére ebből most jól jöttünk ki, minden sokkal kedvezőbben alakult, mint ahogy tervezték, de könnyen alakulhatott volna másként is, lehetne sokkal rosszabb is a helyzet. Kétszázalékos hiánnyal indultunk, novemberben pedig nulla százalék környékén álltunk, sőt többlettel zártunk – húzta alá Virovácz Péter, megjegyezve: a keddi NGM-előrejelzés szerint 2,1-2,3 százalékos is lehet a hiány, ami azért furcsa, mert novemberben még pluszos volt az egyenleg. Ez azt jelenti, hogy december végéig közel 800 milliárd forintot kellene kiszórnia a kormánynak a költségvetésből, ez  a GDP közel két százalékát teszi ki. Erősen kétséges - tette hozzá az elemző -, hogy ezt hatékonyan és időben véghez lehet vinni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.