Mit üzen az új amerikai elnök a gazdaságnak?

Róna Péter szerint a váltás nem sok jót ígér a kétoldalú kapcsolatok terén.

Bodacz Péter
2016. 12. 15. 5:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánknak is fájhat a Donald Trump-féle gazdaságpolitika, arra ugyanakkor nem kell számítani, hogy egyik napról a másikra jelentős változások állnak be a kereskedelmi kapcsolatokban. Az Egyesült Államok leendő elnöke a kampányban mutatott multiellenes retorika ellenére minden korábbinál erősebb nagyvállalati jelenlétet tervez kormányában – fejtette ki lapunk megkeresésére Róna Péter közgazdász, az Oxfordi Egyetem tanára. Felidézte: Donald Trump még republikánus elnökjelöltként a pénzügyi befektetéseivel globális szinten is meghatározó Goldman Sachst ostorozta, ahonnan januárban három miniszter is érkezhet. Attól tehát – mutatott rá Róna Péter – egyelőre nem kell tartani, hogy a jövő év elején bemutatkozó új adminisztráció gazdasági okokból vezetne be védővámokat egyebek között azokra a termékekre és szolgáltatásokra, amelyeket Magyarországon működő, amerikai hátterű cégektől importálnak.

Sokkal nagyobb kockázatot rejt magában, hogy Trump gazdaságfilozófiája nem stratégiai, hanem tranzakciós jellegű. Ez egy erős leegyszerűsítést jelent, hiszen a legfőbb szempont az, hogy egy-egy ügyletből kinek milyen haszna van, és ez határozza meg a tárgyalási pozíciót is. Ami pedig sem magyar, sem pedig geopolitikai szempontból nem túl szerencsés – fogalmazott a közgazdász. Szerinte ez a felfogás már a második világháború után kiment a divatból. Reneszánsza azért lehet veszélyes mind a kelet- és közép-európai régió, mind pedig az egész Európai Unió számára, mert a jelek szerint az Oroszországgal a jövőben fenntartandó kapcsolatot is erre a platformra helyezné.

Az üzleti alapon felmelegített partnerségből következhet, hogy az alkudozásokba Moszkva bevonja például a balkáni befolyás vagy a Baltikum kérdését, de az is elképzelhető, hogy az uniós tagállam Bulgária orosz érdekkörbe való visszaterelése is szóba kerül – mutatott rá Róna Péter, megjegyezve: az Európai Unió komoly kihívás előtt áll. Egyik lehetséges válasz az integráció szorosabbá tétele, ellenkező esetben ugyanakkor akár a közösség is széthullhat, ami tragikus következményekkel járna hazánkra nézve.

Megjósolhatatlan a közgazdász szerint, hogy mi erőltethető át ebből a felfogásból a republikánus párton. Túl sok optimizmusra ugyanakkor nem ad okot, hogy Donald Trump külügyminiszter-jelöltje a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közeli kapcsolatot ápoló Rex Tillerson, aki jelenleg az ExxonMobil olajtársaságot irányítja.

A pusztán tranzakciókra fókuszáló gazdaságpolitika Róna Péter szerint nem sok jót ígér a kétoldalú magyar–amerikai kapcsolatok terén sem, hiszen nem egyenlő partnerekről van szó. Ez azt jelenti, hogy Trumpék az eddigiekhez képest jóval határozottabban érvényesíthetik üzleti szándékaikat. Példaként említette, hogy NATO-tagállamként kikényszeríthetik, hogy Magyarország a GDP két százalékát kitevő mértékben áldozzon hadiipara fejlesztésére. Ráadásul úgy, hogy ennek a ráfordításnak a jelentős részéből a tengerentúlon készült hadi eszközöket vásároljuk meg. (A GDP két százalékát kitevő hadiipari beruházás egyébiránt 1997 óta fennálló NATO-tagságunk egyik feltétele, ám eddig egyik évben sem teljesítettük.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.