Túl nagy a bérszakadék a román közszférában

Megszabná a legalacsonyabb és a legmagasabb állami fizetést a bukaresti kormány egységes törvénye.

2016. 12. 05. 16:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltörölné a közalkalmazotti bérek között tetten érhető jelentős különbségeket a román kormány, amely kidolgozta az állami foglalkoztatottak egységes bérezését célzó törvénytervezetet. Romániában hosszú ideje vita tárgya a közalkalmazotti bérek szabályozása, amelynek ilyen-olyan formában több kormány is nekilátott, a politikai akarat hiánya vagy a szakszervezetek ellenkezése miatt azonban egyetlen javaslat sem vezetett konkrét megoldáshoz.

Pedig a helyzet tarthatatlan, mivel a közszférában dolgozó mintegy 1,1 millió alkalmazott javadalmazása között óriási szakadék tátong. Jelenleg négyszáz bérkategóriát tartanak nyilván, ugyanakkor harmincötszörös a legalacsonyabb és a legmagasabb bér közötti különbség. Sokak szerint elfogadhatatlan, hogy miközben az államfő 1500 eurót (közel félmillió forintot), a miniszterelnök pedig ezer eurót keres havonta, addig a bukaresti jegybank elnökének jövedelme 15 ezer euró (csaknem 5 millió forint), az egységes pénzügyi felügyelet vezetőjének pedig 14 ezer euróra rúg. Lényeges egyenlőtlenségek érhetők tetten az „alsóbb szinteken” is: miközben a közigazgatásban és a védelem területén dolgozók átlagfizetése 500 euró, a pedagógusok és az egészségügyi alkalmazottak ennél lényegesen kevesebbet, átlagosan 322 eurót visznek haza. Négy évvel ezelőtt kidolgoztak ugyan egy törvénytervezetet, amelynek értelmében legfeljebb tizenötszörös lenne a különbség a legalacsonyabb és a legmagasabb közalkalmazotti bér között, ám a javaslatot forráshiányra hivatkozva nem ültették át a gyakorlatba.

A Dacian Ciolos vezette bukaresti szakértői kormány által a napokban közzétett bérezési tervezet 116 bérezési kategóriát javasol, 2017 júliusában lépne hatályba, alkalmazása pedig 2021-ig húzódna el. A közalkalmazottak fizetése a következő hat évben több lépcsőben, összesen 37 százalékkal nőne, ugyanakkor a legkisebb és a legnagyobb állami jövedelem közötti különbség legfeljebb tizenháromszoros lenne. Az egységes bértörvény alapján befagyasztanák a magas rangú állami tisztségviselők bérét, és 1625 lej (108 ezer forint) lenne a legalacsonyabb fizetés a román közszférában, míg a legnagyobb 22 ezer lejre (1,4 millió forint) rúgna. A javasolt bértáblának megfelelően a közigazgatási alkalmazottaknak, valamint a rendőröknek, az ügyészeknek és a büntetés-végrehajtási intézetek dolgozóinak a jövedelme nőne a legnagyobb arányban (65, illetve 58 százalékkal), míg például a pedagógusok bére 36 százalékkal emelkedne, és jövőre 240 ezer forintnak megfelelő összegre rúgna a bruttó átlagbér a közoktatásban. Az országos szakszervezeti szövetségek azonban bírálják a kormány javaslatait, szerintük ugyanis az egységes bértörvény nem fogja megszüntetni a különböző ágazatokban meglévő jelentős különbségeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.